De junta in Myanmar heeft gevraagd om internationale hulp na de hevige aardbeving in het land. Er zijn volgens juntaleider Min Aung Hlaing bloeddonaties nodig voor slachtoffers in de steden Naypyidaw, Mandalay en Sagaing.
Myanmar wordt sinds een staatsgreep in 2021 geleid door een militair bewind. Er woedt een burgeroorlog en de staat controleert bijna alle media. Hierdoor is het moeilijk om toegang te krijgen tot informatie over wat er in het land gebeurt. Des te opvallender is de oproep van de junta, waarin gevraagd wordt om hulp van buitenaf.
Het aantal slachtoffers van de aardbeving is nog onduidelijk, maar het feit dat de geïsoleerde militaire regering om hulp vraagt suggereert dat de impact groot is.
De beving was om 12.50 uur lokale tijd en had een kracht van 7,7, met een epicentrum in het midden van Myanmar in de buurt van Mandalay. Ongeveer 12 minuten na de eerste beving vond er nog een plaats. Die had volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS een kracht van 6,4 met een epicentrum op 18 kilometer ten zuiden van Sagaing, een stad op zo’n 14 kilometer van Mandalay.
Ondertussen komen er berichten binnen over dodelijke slachtoffers. In een ziekenhuis in de hoofdstad van Myanmar, Naypyidaw, zijn ten minste twintig mensen overleden. Dat meldt persbureau AFP op basis van een verklaring van een arts. Ook zijn er volgens de arts veel gewonden.
Bronnen melden aan de NOS dat militaire gebouwen in Naypyidaw bij het hoofdkwartier van de junta zijn ingestort.
Volgens ooggetuigen zijn ten minste drie doden gevallen toen een moskee deels instortte in de stad Taungnoo, tussen Naypyidaw en Yangon, de grootste stad van het land. “We waren aan het bidden toen het schudden begon. Drie mensen stierven ter plekke”, zeggen ze tegen persbureau Reuters.
Er zouden veel slachtoffers zijn onder moslims, omdat het vrijdagmiddaggebed in moskeeën aan de gang was toen de aarde begon te schudden. Bronnen aan de NOS melden dat er minimaal 25 moskeeën in Mandalay zouden zijn ingestort.
Hotel ingestort
Lokale media in Myanmar maken ook melding van schade. Zo is de Ava Bridge bij Mandalay ingestort en heeft het voormalige koninklijke paleis, de trekpleister van de stad, veel schade opgelopen.
Vlak na de beving ontstond er paniek op de internationale luchthaven van Mandalay. Op beelden is te zien hoe reizigers door de beschadigde ruimtes van het vliegveld lopen en buiten op de grond gaan zitten.
Ook is te zien dat een hotel in de plaats Aungban is ingestort, ongeveer 150 kilometer ten zuiden van Mandalay. Hulpdiensten melden aan lokale media dat er een reddingsoperatie bezig is voor de mensen die vastzitten onder het puin. Volgens de eerste berichten zijn er slachtoffers gevallen, maar verdere details ontbreken.
Beelden van de luchthaven en het ingestorte hotel:
In de Thaise hoofdstad Bangkok, 1000 kilometer verderop, zijn de gevolgen ook groot. Een appartementencomplex in aanbouw is ingestort. Van drie bouwvakkers die aan het werk waren in het gebouw is bekendgemaakt dat ze zijn overleden.
Nog eens 68 anderen zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Lokale hulpdiensten melden dat vijf van hen in kritieke toestand verkeren. Eerder maakte de Thaise minister van Volksgezondheid bekend dat er 409 mensen aan het werk waren op de locatie. Ongeveer 90 bouwvakkers zijn als vermist opgegeven.
Beelden van het instorten van het gebouw in aanbouw en de reddingsoperatie:
De aardbeving heeft ook delen van China getroffen. De Chinese staatstelevisie meldt dat de beving duidelijk voelbaar was in de provincie Yunnan in het zuidwesten. Ook waren er trillingen voelbaar in de Chinese regio’s Guizhou en Guangxi.
Daarnaast zijn er trillingen in Cambodja, Bangladesh en India gemeld. In die landen lijkt de schade mee te vallen. De Indiase premier Modi heeft op X gezegd dat zijn land klaarstaat om Myanmar en Thailand hulp te bieden.