De lente dient zich de laatste weken nadrukkelijk aan, in Europa en zeker ook in de Verenigde Staten. In Sun Valley, Idaho, werden de laatste wereldbekerwedstrijden skiën van het seizoen afgewerkt onder zachte omstandigheden. Een terugblik op het seizoen, een jaar voor de Winterspelen in Milaan en Cortina d’Ampezzo.

In de Rocky Mountains gingen deze week zeven van de in totaal tien kristallen bokalen (die horen bij winst van een wereldbekerklassement) naar twee skiërs. Marco Odermatt won, net als vorig seizoen, vier wereldbekers en Federica Brignone won drie kristallen bokalen.

Brignone voelt zich nooit favoriet

Hoe ouder, hoe beter. Dat etiket mag je wel plakken op Brignone. De 34-jarige Italiaanse won niet alleen tien wereldbekerwedstrijden en drie eindklassementen dit seizoen, 36 van haar in totaal 37 overwinningen kwamen na haar 30ste verjaardag.

Ze weet dat ze in de vorm van haar leven is: “Ik ben kalm, voel me goed. Ik kan mezelf goed focussen en ben helder in mijn hoofd.” Toch ziet ze zichzelf nooit als favoriet. “Ik heb geen plek waar ik het verschil kan maken, dus als ik iets speciaals wil bereiken, moet ik absoluut perfect zijn”, zei ze vorige maand bij de WK, waar ze goud pakte op de reuzenslalom.

Met de winst in het eindklassement is Brignone de oudste winnares ooit van de wereldbeker algemeen.

Goudhaantje Odermatt

Odermatt wist eind januari eigenlijk al dat hij de wereldbeker algemeen ook dit seizoen zou gaan opeisen. De 27-jarige Zwitser won de afdaling in Wengen en zag dat geen van de andere skiërs nog op meerdere disciplines kon winnen.

Geen dertien zeges zoals in 2023 en 2024, maar dit seizoen waren acht zeges en negen podiumplekken ruim voldoende voor de eindzege. Odermatt is vaandeldrager van een inmiddels uiterst succesvolle Zwitserse mannenequipe. Ook Loïc Meillard, Franjo van Allmen, Alexis Monney, Thomas Tumler en Justin Murisier pakten eerste plaatsen.

Dit seizoen viel ook het negatieve optreden van de Oostenrijkse skiërs op. Niet een van de mannelijke skiërs uit het Alpenland, waar alpineskiën de populairste sport is, haalde de top tien van het eindklassement.

Bovendien scoorde geen enkele Oostenrijkse man een podiumklassering op de afdaling, de koningsdiscipline van de skisport. Dat was nog nooit gebeurd in het bestaan van de wereldbeker alpineskiën (sinds 1967).

Lukas Feurstein kon een nog groter debacle voorkomen door deze week in Sun Valley een overwinning te pakken op de reuzenslalom, anders hadden de rood-wit-rode mannen niet één zege gepakt. Kortom, bij de Oostenrijkers is er sprake van een sportieve crisis.

De vrouwen deden het wat beter. Cornelia Hütter (goed voor drie zeges) en Katharina Truppe (een zege) zorgden voor vier zeges. Hütter (op de afdaling) en Katharina Liensberger (op de slalom) misten op een fractie de eindwinst.

Vonn telt nog mee

Voor de grootste verrassing dit seizoen zorgde Lindsey Vonn. Na hardnekkige geruchten over een aanstaande rentree van de skidiva maakte de Amerikaanse half november bekend dat ze zich ging aansluiten bij het Amerikaanse speedteam.

In april 2024 was Vonn nog geopereerd aan haar knie. Die zorgde jarenlang voor problemen en was eigenlijk de reden om in 2019 een punt achter haar carrière te zetten. Vonn keerde, pijnvrij en met een halve kunstknie, terug en liet in december meteen goede runs zien. Vijf dagen geleden was Vonn terug op het podium. Ze werd tweede in Sun Valley en schreeuwde het uit.

Vonn: “Ik doe dit omdat ik van de sport houd. Maar het was een lange weg, het was zwaar.”

De doelen van Vonn voor volgend seizoen zijn ook al helder: “Mijn tweede plaats bewijst dat ik nog mee kan doen om een medaille. Ik ben nog niet klaar!”

Marcel Hirscher

En wat doet Marcel Hirscher? De Oostenrijkse Nederlander kwam drie keer uit voor Nederland, zijn moederland, voordat hij zich begin december zwaar blesseerde. Zijn rentree in de skisport kwam dus nooit echt tot wasdom.

Hirscher kende nooit zware blessures en revalideert nu van een kruisbandblessure. De inmiddels 36-jarige skiër wandelt weer en liet vorige maand al voorzichtig doorschemeren dat een rentree op het hoogste niveau “niet ondenkbaar is”.

Mocht het niet ondenkbare werkelijkheid worden, dan is het goed mogelijk dat we Hirscher volgend seizoen terug gaan zien met de Nederlandse vlag op zijn skipak. En dan zijn ook de Spelen voor Hirscher plots heel dichtbij.

Door Haluk