Denemarken reageert geprikkeld op de stevige kritiek die de Amerikaanse vicepresident JD Vance gisteren op het land uitte bij zijn bezoek aan Groenland . Minister van Buitenlandse Zaken Rasmussen: “Zo spreek je je naaste bondgenoten niet aan.”

“En ik beschouw Denemarken en de Verenigde Staten nog steeds als naaste bondgenoten”, ging hij verder. Gisteren beschuldigde Vance Denemarken ervan te weinig te hebben gedaan voor de veiligheid van Groenland en het eiland onvoldoende te beschermen tegen Rusland en China.

Vance stelt dat hier verandering in moet komen en hij ziet een belangrijke rol weggelegd voor de Verenigde Staten. “We zouden ze veel beter kunnen beschermen en ik denk dat ze het ook economisch veel beter zouden doen.” President Trump heeft al meermaals aangegeven Groenland te willen inlijven.

In Denemarken zijn de uitspraken van Vance dus niet onopgemerkt gebleven, “We staan open voor kritiek, maar om eerlijk te zijn waarderen we de toon waarop die is geuit niet”, zegt Rasmussen in een videoboodschap.

Deense premier op bezoek

De Deense premier Frederiksen gaat volgende week naar Groenland. Op het programma staat onder meer een gesprek met de nieuwe premier van Groenland, Jens-Frederik Nielsen, over de samenwerking tussen Groenland en Denemarken.

“Ik heb het diepste respect voor hoe de Groenlandse bevolking en Groenlandse politici omgaan met deze grote druk. De situatie vraagt om eenheid tussen politieke partijen”, stelt de Frederiksen, die spreekt over “samenwerking op een respectvolle en gelijkwaardige manier”. Groenland was lang een kolonie van Denemarken en is sinds 1979 een gedeeltelijk autonoom gebied dat onder Denemarken valt.

Reisplannen omgegooid

Gisteren brachten Vance en zijn vrouw Usha een omstreden en veelbesproken bezoek aan het eiland. De reis laat zich het beste omschrijven als een bliksembezoek, al was dat oorspronkelijk niet de bedoeling.

Usha Vance had aangekondigd met een van haar zoons een meerdaags bezoek aan Groenland te brengen om de “cultuur en eenheid te vieren”. De plannen wekten de nodige ergernis bij zowel de Denen als de Groenlanders, waarna de reisplannen werden omgegooid. De Amerikaanse delegatie bezocht uiteindelijk alleen de Amerikaanse militaire basis Pituffik.

Demonstraties

Honderden mensen verzamelden zich vandaag bij de Amerikaanse ambassade in Kopenhagen en in Aarhus, de op een na grootste stad van Denemarken, om te protesteren tegen de Amerikaanse inmenging. Op protestborden stonden teksten als “Groenland is niet te koop”.

“Trump probeert verdeeldheid te zaaien tussen Denemarken en Groenland, maar daar moeten we niet intrappen”, zegt een van de organisatoren van de protesten tegen de krant Berlingske. “In plaats daarvan moeten we eensgezind blijven. Ik denk dat we dat hebben laten zien met deze demonstratie, waaraan Denen en Groenlanders zij aan zij hebben deelgenomen.”

Door Haluk