Het dodental in Myanmar na de aardbeving is verder opgelopen. De militaire junta meldt zeker 1644 doden. Ook het aantal mensen dat gewond is geraakt door de aardbeving is naar boven bijgesteld. Volgens de junta zijn er zeker 3400 gewonden en worden nog 139 anderen vermist. Aangenomen wordt dat de werkelijke aantallen veel hoger liggen.
Gisteren werd Zuidoost-Azië getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,7, gevolgd door een naschok met een kracht van 6,4. Mandalay, de op een na grootste stad van Myanmar, ligt dicht bij het epicentrum. Volgens lokale media zijn daar ook de meeste doden gevallen. Vrijwel alle gebouwen in de stad zijn beschadigd geraakt.
Reddingswerkers zijn nog op zoek naar overlevenden en vermisten die zich onder het puin bevinden. Naar verwachting zullen de doden- en gewondentallen nog verder oplopen. Het Amerikaanse geologische instituut USGS schat in dat het dodental van de aardbeving in Myanmar kan oplopen tot boven de 10.000.
De humanitaire hulp wordt ernstig belemmerd door schade aan de infrastructuur, zoals wegen en vliegvelden. Ook ziekenhuizen zijn beschadigd geraakt door de aardbeving.
Hoe groot de impact van de aardbeving is blijkt uit de oproep van het militaire regime aan de internationale gemeenschap om hulp te sturen. Bij eerdere rampen gebeurde dit niet of pas later. Zo weigerde de junta in 2008 in eerste instantie internationale hulp toen cycloon Nargis het land trof. Er kwamen naar schatting zo’n 140.000 mensen om als gevolg van de natuurramp.
De internationale hulp is nu inmiddels op gang gekomen. China heeft een team met aardbevingsdetectoren en drones gestuurd. Rusland heeft volgens het Russische staatspersbureau Tass twee vliegtuigen met 120 reddingswerkers en hulpgoederen gestuurd. Beide landen onderhouden nauwe banden met de junta en leveren al langer wapens aan het regime.
Ook India, Maleisië en Zuid-Korea sturen hulp. De Verenigde Naties hebben 5 miljoen dollar toegezegd voor hulpacties. De Europese Unie heeft 2,5 miljoen euro uitgetrokken voor noodhulp. Ook is de EU-satellietdienst Copernicus ingezet. De EU had al 32,5 miljoen euro aan humanitaire hulp begroot voor dit jaar. Ook veel andere landen steunen Myanmar al op humanitair gebied.
Luchtaanvallen gaan door
Volgens hulporganisaties zal de ramp de humanitaire situatie in Myanmar nog verder verslechteren. Al voor de aardbeving was volgens cijfers van de VN ongeveer een derde van de bevolking, zo’n 20 miljoen inwoners, afhankelijk van humanitaire hulp.
De militaire junta kwam begin 2021 aan de macht. Sinds het leger de democratisch gekozen regeringsleider Aung San Suu Kyi terzijde schoof, is er een bloedige strijd gaande tussen de militaire machthebbers en verschillende verzetsgroepen.
Ook vandaag melden lokale media dat de junta doorgaat met het uitvoeren van luchtaanvallen op meerdere plekken, ook in het getroffen gebied.