In Noorwegen is een raket van Isar Aerospace gelanceerd. De eerste testvlucht van de Spectrum-raket duurde ongeveer 30 seconden, waarna de raket in zee stortte. Het is uiteindelijk de bedoeling om een raket in een baan om de aarde te brengen. Dat is bij de eerste test dus niet gelukt, maar toch spreekt het Duitse Isar Aerospace van een succes.

“Met deze testvlucht zijn we in staat waardevolle gegevens te verzamelen voor de volgende vluchten”, laat het bedrijf weten op X. “Raket #2 en #3 zijn al in productie. Isar Aerospace bereidt zich voor op de volgende lancering.”

De missie heeft de naam Going Full Spectrum. Het bedrijf doet alles grotendeels zelf: de productie, de testen en de bouw van de lanceerlocatie.

De Spectrum is een 28 meter lange tweetrapsraket die Isar Aerospace zelf heeft ontworpen en gebouwd. Volgens Isar is het voor het eerst dat een raket wordt gelanceerd door een bedrijf dat volledig met privaat geld is gefinancierd.

Er wordt gebruikgemaakt van nieuwe technologieën en moderne materialen. Zo is een deel van de motoren met 3D-printers gemaakt. Dat maakt het makkelijk om aanpassingen te doen. De brandstof bestaat uit vloeibare zuurstof en propaan.

Satellieten

Isar zegt te opereren in het belang van volgende generaties. “Dat is belangrijk voor gps, communicatie, internet, maar ook voor het voorspellen van stormen, overstromingen en natuurbranden, waardoor levens en natuur kunnen worden gespaard”, zegt Juliana Metzler van het bedrijf. Ze bedrukt het belang van de onafhankelijkheid van het bedrijf van overheden.

Het bedrijf heeft gekozen voor het eiland Andøya in het noorden van Noorwegen als lanceerlocatie, onder meer omdat de lancering dan niet boven bewoond gebied gebeurt.

Het is de bedoeling dat de Spectrum satellieten in een baan om de aarde gaat brengen. De raket kan kleine en middelgrote satellieten vervoeren.

Verschillende landen hebben al belangstelling getoond in de ruimtevluchten, onder meer Zweden en Groot-Brittannië, als alternatief voor commerciële lanceringen vanuit de VS, zoals met het bedrijf SpaceX van Elon Musk. Ook wordt de concurrentie aangegaan met de Franse ArianeGroup, die raketten lanceert vanuit Frans-Guyana. De Europese ruimteorganisatie ESA maakt meestal gebruik van deze lanceerbasis en van de basis op Cape Canaveral in Florida.

De dichtstbijzijnde concurrenten voor Andøya zijn de lanceerinstallaties in Zweden en op de Schotse Shetland-eilanden. Alle drie de locaties maken het in de toekomst voor Europa mogelijk ruimtevluchten in eigen hand te houden.

De testvlucht was al voor eerder deze week gepland, maar werd twee keer uitgesteld vanwege de weersomstandigheden.

Door Haluk