Op een emigratiebeurs in Houten wordt dit weekend druk gezocht naar Nederlanders die naar Suriname willen verhuizen. De snel uitdijende olie-industrie heeft vele duizenden mensen nodig – veel meer dan de huidige beroepsbevolking van het land met ongeveer 620.00 inwoners.
“In alle sectoren zijn mensen nodig, we moeten echt een inhaalslag maken”, vertelt Mila Bahadoersing van het Ondernemershuis Paramaribo op de beurs. “Suriname heeft maar een heel kleine populatie en wij gaan het gewoon niet redden hier. Over twee jaar verwachten wij die olie naar boven te halen, en voor die tijd moet er heel wat geprofessionaliseerd worden in ons land. We moeten naar een internationale standaard.”
Surinaamse ondernemers prijzen hun land aan op de emigratiebeurs:
De afgelopen jaren werd meerdere olievondsten gedaan voor de Surinaamse kust. Meerdere oliebedrijven besloten te investeren en de inkomsten voor Suriname zouden in de honderden miljoenen per jaar kunnen lopen. Vorige week bezocht om die reden ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio het land.
“Er ligt hier een geweldige kans, de vooruitzichten zien er goed uit en president Trump wil de relatie met Suriname graag verder versterken”, zei Rubio op een persconferentie na zijn gesprek met president Chan Santokhi.
‘Land gaat radicaal veranderen’
Maar hoewel er licht gloort zijn de omstandigheden en de salarissen in Suriname anders dan in Nederland. “We hebben natuurlijk een prachtig land en mooie natuur en veel zon te bieden”, zegt Bahadoersing. “Maar daar kun je natuurlijk niet van leven. Het salaris is nog niet op hetzelfde niveau, maar de economie in Suriname is aan het groeien. Dus we verwachten straks wel dat we betere salarissen kunnen bieden. Ik denk dat ons land radicaal gaat veranderen.”
Op de beurs is in ieder geval wel interesse voor het Zuid-Amerikaanse land. “We zijn het land in ieder geval aan het overwegen”, vertelt een bezoeker. “Het is een mooi land en het is natuurlijk ook mooi makkelijk dat we er gewoon Nederlands kunnen praten.”