De Open Universiteit (OU) in Heerlen ziet zich door financiële problemen gedwongen om banen te schrappen. 56 medewerkers worden ontslagen en door natuurlijk verloop zullen er op termijn nog eens 43 arbeidsplaatsen verdwijnen. Zo krimpt het personeelsbestand met 10 procent in. Met het reorganisatieplan moet ruim 6 miljoen euro worden bespaard.
Volgens het college van bestuur zijn deze maatregelen noodzakelijk om de kosten en uitgaven weer in balans te brengen. De onderwijsinstelling lijdt al voor het vierde jaar op rij verlies en heeft sinds 2022 een schuld opgebouwd van ruim 18 miljoen euro.
In de coronatijd maakte de OU nog een forse groei door en werden meer dan 100 medewerkers aangenomen. Maar inmiddels is het aantal studenten teruggezakt naar het oude niveau en kan de instelling die lasten niet meer dragen, schrijft L1.
Grote klappen
Eerder besloot het college van bestuur al te kiezen voor minder inhuur en een selectieve vacaturestop. Nu blijkt dat deze maatregelen te weinig opleverden. De onderwijsinstelling kon naar eigen zeggen niet langer voorkomen dat er mensen ontslagen moesten worden.
Veruit de grootste klappen vallen bij de faculteit onderwijswetenschappen. Binnen deze groep wordt met name de kwaliteit van het onderwijs bestudeerd. De kosten zijn hier bijna twee keer zo hoog als de inkomsten. Ook andere faculteiten lijden verlies, maar in mindere mate.
Het reorganisatieplan ligt de komende weken ter advies voor bij de ondernemingsraad. Daarna zal het door het college van bestuur worden vastgelegd.
Meer ontslagen
De OU is niet de enige universiteit die kampt met financiële problemen. Eerder deze week werd al bekend dat de Universiteit Twente en University College Roosevelt in Middelburg respectievelijk veertig en twintig medewerkers zullen ontslaan. Ook de Vrije Universiteit in Amsterdam verwacht te moeten gaan snoeien in het personeelsbestand.