Direct nadat The Voice of Holland in januari 2022 van de buis werd gehaald vanwege machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag door medewerkers, kwamen er speculaties over een mogelijke terugkeer. Was dat wel mogelijk bij een programma dat zo onder vuur kwam te liggen en waarvan het imago een flinke deuk had opgelopen? Toch kon het volgens kenners niet anders dan dat het programma terug zou keren op tv, een comeback die vanochtend werd aangekondigd.

Na het vaststellen van de misstanden zond RTL drie jaar lang geen muzikale talentenjacht meer uit, met uitzondering van het gevestigde Holland’s Got Talent. Daarin kwam enkele maanden geleden verandering met The Headliner. In het programma met een bewegend podium werd flink geïnvesteerd om een nieuw debacle als bij The Voice af te wenden. Externe vertrouwenspersonen en extra aandacht voor gedragsregels moeten nieuwe slachtoffers voorkomen.

Die maatregelen worden ook doorgevoerd bij het nieuwe seizoen van The Voice, dat volgend jaar op tv verschijnt en waarvoor de aanmeldingsperiode vandaag is gestart.

Een goed format

Mediadeskundige Ron Vergouwen snapt de terugkeer vanuit RTL wel. “Het is een programma waar veel geld aan wordt verdiend, maar er moesten natuurlijk stappen worden gezet om het programma weer terug te brengen.”

Tv-expert en voormalig zenderdirecteur van SBS6 Tina Nijkamp vindt de terugkeer van de talentenjacht niet meer dan logisch. “De ophef is nu vier jaar geleden en je kan dat niet altijd blijven wegstoppen.” The Voice is volgens haar een programma waarbij alles klopt. “Het zit heel goed in elkaar en die draaiende stoelen bleken vanaf de eerste aflevering een schot in de roos.”

“Een goed format is in een paar zinnen uit te leggen”, zegt Vergouwen, en dat is volgens hem bij The Voice erg goed gelukt.

De kracht van de draaiende stoelen

In de tv-show draait het in de basis om de stem van de kandidaten. Ze doen auditie op een podium en de coaches zitten met de rug naar de deelnemers. Door op een rode knop te drukken, draaien de stoelen naar het podium en zien de coaches de artiest. Daarmee ligt voor de kandidaat de weg naar de volgende ronde open.

De start van The Voice in 2010 kwam op een moment dat volgens Vergouwen het fenomeen talentenjacht uitontwikkeld leek. “Shows als Idols bouwden op van audities naar liveshows en een finale en dat was het. Door die draaiende stoelen toe te voegen kreeg het genre een nieuwe impuls.”

Daarin verschilt volgens Nijkamp The Voice van alle andere talentenjachten. “Het draait echt om je talent.” Daarnaast brengen de draaiende stoelen een spanning met zich mee die bij andere talentenjachten volgens haar ontbreekt. “Die mislukken omdat er niets bijzonders gebeurt. Een bewegend podium als bij The Headliner is gewoon leuk erbij bedacht, maar voegt niet veel toe.”

Weinig successen

De eerste seizoenen van het programma trokken miljoenen kijkers. In latere seizoenen nam dat wat af, maar bleven bijna twee miljoen mensen kijken. Voor Nijkamp staat het vast dat het nieuwe seizoen opnieuw een succes wordt, maar ze verwacht dat het programma niet meer zo goed zal scoren als voorheen. Dat heeft niet te maken met alle ophef, maar met het aanbod. “De kijker is de laatste jaren overvoerd met alle talentenjachten.” Vooral SBS6 lanceerde de laatste jaren veel muziekshows als The Talent Scouts en The Tribute: Battle of the Bands.

Daarnaast is ze kritisch op het talent. “In al die jaren zijn er maar weinig winnaars écht succesvol gebleken, met uitzondering van zangeres Maan.” Als het programma ieder jaar een nieuwe ster aflevert, zijn volgens Nijkamp meer mensen geneigd om het programma te volgen.

Brave jury

Vergouwen twijfelt of het programma last krijgt van imagoschade. “The Voice is in Nederland symbool komen te staan voor grensoverschrijdend gedrag in Hilversum. Kijkers zullen het daarmee blijven associëren.” Maar omdat mensen ook gewoon een goed programma willen zien, verwacht hij dat een deel van de kijkers vergevingsgezind is.

Nijkamp wuift imagoschade weg. “Het wordt waarschijnlijk allemaal heel braaf. Dat zag je al bij The Headliner, daar was alles leuk en fantastisch. Dat is ook logisch, maar als kijker hoop je soms op vuurwerk.”

Daarom vindt ze de nieuwe juryleden Willie Wartaal, Dinand Woesthoff, Suzan en Freek en terugkerend coach Ilse DeLange wat saai. Ze verwacht met deze samenstelling niet het ongezouten commentaar dat zangeres Anouk jarenlang aan de deelnemers gaf.

Vergouwen denkt dat dat wel mee zal vallen. “Je verwacht toch ook een eerlijk jurycommentaar. Als het alleen maar positief is, prik je daar als kijker snel doorheen.”

Het nieuwe seizoen van The Voice is vanaf januari te zien.

Door Haluk