In de Duitse stad Baden-Baden is een brug vernoemd naar de Nederlands-Joodse schrijver G.L. (Gerhard) Durlacher. “Ik vind het groots en betekenisvol dat de stad op deze manier mijn vader weer een plek in haar midden geeft”, zei zijn dochter Jessica bij de onthulling van het naambordje.

Naast de drie dochters en vrouw van Durlacher was ook de burgemeester van de stad, Dietmar Späth, aanwezig. Na een korte ceremonie werd de brug in het stadscentrum officieel omgedoopt tot Gerhard Durlacher Brücke.

De schrijver werd in 1928 geboren in Baden-Baden in de deelstaat Baden-Württemberg. Hij vluchtte in de jaren 30 met zijn ouders naar Nederland. Tijdens de Jodenvervolging werd het gezin in Apeldoorn door de Duitsers opgepakt en gedeporteerd. Gerhard Durlacher overleefde Westerbork, Theresienstadt en Auschwitz. Zijn ouders werden vermoord.

Vele jaren na de bevrijding verwerkte Durlacher zijn oorlogservaringen in zijn debuutroman Strepen aan de hemel (1985), later gevolgd door ander literair werk waarin de Shoah een rol speelt.

Voor de verhalenbundel Quarantaine, over zijn tijd in Westerbork, kreeg Durlacher in 1994 de AKO Literatuurprijs. Hij overleed in 1996 overleed op 67-jarige leeftijd.

‘De stad had hen verraden’

“Het is een eer en tegelijk ook een waardig herstel”, zei dochter Jessica vandaag in Baden-Baden. Ze vertelde dat het haar vader altijd pijn heeft gedaan dat de inwoners van de stad in korte tijd in de greep kwamen van het fascisme en antisemitisme.

“De schoonheid, het zoet, het geluk en de veiligheid van Baden-Baden waren een farce gebleken. De stad had hen verraden”, zei Jessica, die zelf ook schrijver is. Ze bedankte het stadsbestuur voor het besluit om haar vader tachtig jaar na de oorlog alsnog te eren. “Het is een gebaar dat helpt tegen de pijn om de vijandschap en uitsluiting van vroeger.”

Door Haluk