Studenten uit het buitenland blijven vaker in Nederland na het behalen van hun diploma. Uit onderzoek van Nuffic, de organisatie voor internationalisering van het onderwijs, blijkt dat 57 procent van de afgestudeerden in 2023 een jaar later nog woonde en werkte in Nederland. In 2018 was dit 40 procent.
De verschillen met de situatie vijf jaar na het afstuderen zijn minder groot. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 25 procent van de afgestudeerden uit het buitenland dan nog in Nederland woont en werkt. In het vorige onderzoek, uit 2022, was dit ruim 24 procent. Langdurig verblijf na de studie kwam in beide periodes dus ongeveer uit op een kwart.
Dat percentage ligt overigens wel hoger bij studenten die na hun bachelor ook hun masteropleiding hier hebben gevolgd: van hen is ongeveer 30 procent vijf jaar later nog in Nederland. “Deze mensen zijn toch al meer geworteld in Nederland”, zegt Nuffic-onderzoeker Ece Arat. “Ze hebben meer tijd gehad om de taal te leren en een netwerk op te bouwen.”
Het hoger onderwijs in Eindhoven is koploper onder de blijvers. Bijna de helft van de buitenlandse studenten in Eindhoven woont na vijf jaar nog in Nederland. De meeste buitenlandse studenten werken na vijf jaar in Amsterdam (37 procent).
Het onderzoek is gebaseerd op registergegevens van het CBS en alle internationale afgestudeerden tussen 2013 en 2023 zijn meegenomen in de cijfers.
Land van herkomst
Het land van herkomst is volgens het onderzoek een belangrijke factor in de zogeheten stayrate. Zo verblijft 80 procent van de Surinaamse afgestudeerden vijf jaar later nog in Nederland. Volgens Arat komt dit omdat Surinamers de taal spreken en omdat Nederland een grote Surinaamse gemeenschap kent.
Daarnaast is 71 procent van de Iraanse afgestudeerden na vijf jaar nog in Nederland. Ook Oekraïne, Turkije en Rusland kennen een hoge stayrate met meer dan de helft van de studenten die blijven.
Studenten uit de Europese Unie blijven minder vaak in Nederland na hun studie. In de top 10 van blijvers staat alleen Roemenië, op de zevende plek. In absolute aantallen blijven er in Nederland overigens wel meer studenten uit de EU dan daarbuiten: jaarlijks studeren er in Nederland ruim 92.000 Europese studenten af en ruim 35.000 studenten uit andere delen van de wereld.
Afstudeerrichting
Ook speelt de afstudeerrichting van studenten een belangrijke rol. Zo blijven studenten in het onderwijs en in de techniek vaker in Nederland. Dit komt waarschijnlijk door de grote personeelstekorten in deze sectoren.
Arat noemt het goed nieuws voor de Nederlandse economie dat studenten vaker in Nederland blijven. “In veel sectoren bestaan nijpende tekorten aan hoogopgeleid personeel. Internationale studenten hebben Nederland wat te bieden.”
Krapte op de arbeidsmarkt
De Nederlandse personeelstekorten zijn ook volgens Michel van Smoorenburg, International Labour Market Analyst bij UWV, de belangrijkste reden dat meer studenten blijven in Nederland. “Nergens in Europa is de krapte op de arbeidsmarkt zo sterk gestegen als in Nederland. Een toenemend aantal openstaande vacatures kan een prikkel zijn om in Nederland te blijven, zeker wanneer dat in het herkomstland of in andere Europese landen niet of veel minder het geval is.”
Volgens Van Smoorenburg zijn ook de salarissen in Nederland een stuk hoger dan in bijvoorbeeld Spanje, Italië en Griekenland, waardoor Nederland een aantrekkelijk land is om te werken.