Steeds minder jongeren zijn financieel gezond. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte, in samenwerking met het Nibud, Tilburg University en Universiteit Leiden. Zij houden bijvoorbeeld niet structureel geld over aan het einde van de maand of hebben geen financiële plannen.

Vorig jaar was 12 procent van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar nog financieel gezond, tegen 18 procent in 2023. Ongeveer een kwart van de jongeren (24 procent) voelt zich machteloos over de financiële situatie.

“Bij jongeren heeft de balans tussen inkomsten en uitgaven onder druk gestaan”, zegt Peter van Loon, partner bij Deloitte. Jongeren werken vaker in tijdelijke, kleine contracten waardoor ze bijvoorbeeld minder hebben geprofiteerd van loonsverhogingen afgelopen jaren, terwijl ze wel te maken hebben met stijgende prijzen en hoge woonlasten. Ook hebben jongeren vanwege hun leeftijd minder tijd gehad om een buffer op te bouwen.

Jongeren zijn ook minder bezig met later. Dertig procent van de jongeren zegt alleen bezig te zijn met rekeningen die ze nu moeten betalen, de rest zien ze later wel. Gemiddeld geldt dit voor 15 procent van de huishoudens.

De onderzoekers hebben niet alleen naar jongeren gekeken. Over het geheel genomen is het percentage financieel gezonde huishoudens licht gestegen, van 26 procent naar 30 procent.

Meer werken lijkt te lonen, zeggen de onderzoekers. Twee derde van de Nederlanders die fulltime werken geeft aan (zeer) makkelijk rond te kunnen komen. Toch blijft er ook een substantieel deel van fulltime werkenden over die financieel kwetsbaar of financieel ongezond is. Bij die groep lijken de uitgaven te hoog te zijn om te kunnen dekken met het inkomen.

Dat zou volgens de onderzoekers kunnen komen door de steeds duurder wordende boodschappen en vaste lasten.

Meer uren werken

Praat over financiële problemen, is één van de aanbevelingen van de onderzoekers. Dat kan ook leiden tot meer financieel inzicht.

Daarnaast zou voor bepaalde groepen meer uren werken wel degelijk lonen, zeggen de onderzoekers. Niet alleen voor de korte termijn, maar ook voor de lange termijn, doordat je dan meer pensioen opbouwt.

Door Haluk