Als voetballer was Dean Gorré een goede bekende in Nederland: hij speelde voor onder meer Feyenoord, FC Groningen en Ajax. In de jaren daarna stond hij minder in de schijnwerpers, maar bleef hij knappe prestaties neerzetten in de voetballerij.
Als bondscoach bracht Gorré zijn geboorteland Suriname naar het eerste eindtoernooi ooit voor het land: de Gold Cup in 2021. Hij kijkt terug op die historische prestatie en de “stroomversnelling” waarin het Surinaamse voetbal sindsdien is beland.
Een land dat pas vijftig jaar jong is
“De werkomstandigheden in Suriname zijn natuurlijk niet zoals in Nederland”, begint Gorré. “De potentie is er zeker, het talent ook. Maar het gaat ook om een land dat achterloopt op Nederland. We zijn pas vijftig jaar jong en op bepaalde vlakken nog steeds zoekende.”
Toen Gorré, geboren in Paramaribo, de kans kreeg om bondscoach van Suriname te worden moest hij dus best wat mensen overtuigen. “Mijn eigen vrouw bijvoorbeeld”, lacht hij. “Mensen zeiden dat het onbegonnen werk was. Ik heb veel negativiteit moeten overwinnen voordat ik überhaupt daar was.”
Uiteindelijk bleek de liefde voor Suriname te sterk en bleef het idee dat hij geschiedenis kon schrijven groeien. Dus keerde Gorré in 2018 terug naar Suriname om daar de nationale ploeg te leiden.
“Het is allemaal niet in 2018 begonnen, dat gebeurde veel eerder al”, zegt Gorré. “Maar vanaf toen is het wel allemaal in een stroomversnelling gekomen. Ik zou niet zeggen dat ik aan de basis heb gestaan, maar ik heb mijn steentje bijgedragen.”
Met het bereiken van de Gold Cup, het belangrijkste landentoernooi van Midden- en Noord-Amerika en het Caribisch gebied, was de eerste doelstelling van Gorré gehaald. Maar daarmee was hij nog niet tevreden.
“Ik wilde ook de paspoortsituatie oplossen. Toen ik zelf nog speelde, wilde ik ook voor Suriname uitkomen, maar dat kon niet. Vanaf 2018 hebben we veel ‘propaganda’ gemaakt: ik ben gaan lobbyen, lobbyen, lobbyen. Elke deur heb ik ingeslagen en na onze successen richting de Gold Cup hebben ze gezegd: Dean, je krijgt wat je graag zou willen. En dat zijn die paspoorten voor de jongens uit Nederland.”
Nieuwe Gold Cup
Mede door het lobbywerk van Gorré is het nu mogelijk om in Nederland geboren spelers op te roepen die van Surinaamse komaf zijn. Onder hen bevinden zich onder meer Gyrano Kerk, Ridgeciano Haps en Etienne Vaessen. Zij bereikten vorige week de tweede Gold Cup ooit voor Suriname.
En daarmee is het einde van de Surinaamse opmars nog niet in zicht, zegt Gorré. Sinds dit jaar heeft het land een officieel erkende profcompetitie, die steeds meer voetballers voortbrengt die transfers naar het buitenland maken. En het WK 2026 lonkt.
“Ik zie een stijgende lijn”, zegt Gorré. “We moeten niet doen alsof we het WK gaan winnen, maar kwalificatie is mogelijk, zeker weten.”