Bijna de helft van de basisscholen (46 procent) ervaart weerstand van ouders als het gaat om lessen in relationele en seksuele vorming. Dat meldt kenniscentrum Rutgers op basis van onderzoek dat het heeft laten uitvoeren door onderzoeksbureau DUO. Het gaat per school om een kleine groep van meestal één tot vijf ouders.
Volgens de schoolleiders zijn de voornaamste redenen voor de weerstand bij ouders angst, culturele achtergrond, geloofsovertuiging, berichtgeving vanuit de media en dat ouders hun kind te jong vinden.
De voornaamste reden voor schoolleiders om geen aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming is dat het weerstand oproept bij ouders (38 procent). Een kwart van de schoolleiders die ermee gestopt zijn, zegt dit te hebben gedaan vanwege “alle commotie (in de media) rondom het thema”.
Puberteit en verliefdheid
Vandaag is de Week van de Lentekriebels van start gegaan. Het is de 20e keer dat kenniscentrum Rutgers en de GGD’s deze week organiseren. Wat er in het lichaam verandert in de puberteit en hoe het voelt om verliefd te zijn, zijn thema’s die aan bod komen.
De conservatief-christelijke stichting Civitas Christiana kwam voorafgaand aan deze editie van de Lentekriebels-week met een ‘Zwartboek’. Volgens Rutgers verspreidt deze “extreem conservatieve” organisatie leugens en laster over de Week van de Lentekriebels.
Rutgers spande daarom vorige week een kort geding aan tegen de stichting. Civitas Christiana vindt deze beschuldigingen “onjuist en ongefundeerd”. Het kort geding dient komende donderdag.
“We snappen heel goed dat ouders zich zorgen maken als ze online leugens en desinformatie lezen”, zegt Elsbeth Reitzema van Rutgers over de weerstand die ouders ervaren. “We nemen die zorgen serieus en bieden ouders en leerkrachten betrouwbare informatie om deze belangrijke gesprekken aan te gaan.”
Verplichte lessen
Het aantal basisscholen dat meedoet aan de Week van de Lentekriebels is afgenomen, blijkt uit het onderzoek. Deed in 2022 nog 43 procent van de basisscholen mee, dit jaar is dit 36 procent.
Het aantal scholen dat aandacht besteedt aan relationele en seksuele vorming, is juist toegenomen van 92 procent in 2022 tot 96 procent dit jaar. Andere projectweken waarin scholen aandacht besteden aan relationele en seksuele vorming, wat verplicht is, zijn de zogeheten Gouden weken en Zilveren weken.
De belangrijkste redenen voor schoolleiders om op hun school wel aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming zijn dat het in de kerndoelen staat (48 procent) en dat het belangrijk is “dat kinderen leren hoe je een gezonde relatie kunt aangaan en onderhouden” (47 procent).