De Grevelingendam bestaat vandaag precies zestig jaar. Schouwen-Duiveland kreeg met de dam als laatste Zeeuwse eiland een vaste verbinding met de rest van Nederland.
De dam werd na de Watersnoodramp aangelegd om de stroming te verminderen en zo de aanleg van andere dammen te vereenvoudigen. De komst van de Grevelingendam had grote impact op het dagelijks leven in Schouwen-Duivenland.
“Voor veel mensen betekende het een enorme verandering”, zegt directeur Siemco Louwerse van het Watersnoodmuseum. “Ze konden opeens veel makkelijker reizen, nieuwe plekken ontdekken en hadden toegang tot voorzieningen waar ze eerder niet zomaar naartoe konden. Sommige mensen maakten voor het eerst in hun leven een uitstapje naar een andere stad.”
Huwelijken
Door de verbinding raakten de Zeeuwen onderling beter met elkaar verbonden, zegt Louwerse. Zo konden mensen van Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee elkaar bijvoorbeeld makkelijker ontmoeten.
“Dit had zelfs sociale gevolgen: er ontstonden huwelijken tussen mensen van beide eilanden, simpelweg omdat men elkaar nu makkelijker kon ontmoeten. Dat laat wel zien hoe ingrijpend de komst van de dam was voor het dagelijks leven.”
De aanleg van de dam bracht ook een zekere angst met zich mee. Auteur Corine Nijenhuis sprak voor haar boek Een nieuwe tijd met tal van bewoners van Zeeuwse dorpen en steden. Ze kwam erachter dat de aanleg van de Deltawerken, waaronder dus de Grevelingendam, zestig jaar geleden naast opluchting ook spanning veroorzaakte.
“Neem de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland”, zegt ze tegen Omroep Zeeland. “Zo dicht bij elkaar, maar met ieder een eigen identiteit, opgebouwd in heel veel jaren. Nu voor iedereen binnen handbereik. Het kon niet anders dan dat daar vermenging zou gaan plaatsvinden en daar zat niet iedereen op te wachten.”
De komende tijd wordt bij de opening van de Grevelingendam stilgestaan.