“Er gaat heel hard gelopen worden”, voorspelt Abdi Nageeye. De Nederlander debuteert komende maand op de marathon van Londen, die een ijzersterk deelnemersveld kent.

Behalve Nageeye, vorig jaar winnaar van de marathon van New York, lopen er meer toppers mee. Marathonlegende Eliud Kipchoge, viervoudig winnaar in Londen, is erbij, net als olympisch kampioen Tamirat Tola. En er gaat een bijzondere atleet zijn eerste marathon lopen: de 24-jarige Jacob Kiplimo.

Vorige maand baarde Kiplimo opzien door in Barcelona het wereldrecord op de halve marathon te verpulveren: de Ugandees schaafde bijna een minuut van de toptijd af (nieuw record: 56 minuten en 42 seconden). In die wedstrijd liep ook Nageeye mee. Hij keek zijn ogen uit in Catalonië.

“Niet normaal, echt niet normaal”, zegt Nageeye over de prestatie van Kiplimo. “Ook omdat hij Londen gaat lopen en zich dus aan het voorbereiden is op een marathon. Ik vind het heel moeilijk te bevatten, want dit is niet iets dat je eventjes doet. Hij kwam als een sprinter over de finish!”

Eerder zette Kiplimo ook al toptijden neer op de 5.000 en 10.000 meter. De grote vraag is inmiddels waar zijn plafond ligt: kan hij het ook over 42,195 kilometer?

“Te hard vertrekken op een marathon is niet goed, dat hebben we vaak gezien”, zegt Nageeye. “Maar Kiplimo liep op de 5 en 10 kilometer al tijden die voor de lopers daar een droom zijn. En hij loopt die gewoon even tussendoor… Echt een gekkenhuis.”

Het belooft een bijzondere editie te worden van de marathon van Londen, ook voor de 36-jarige Nageeye. De jaren beginnen te tellen voor de atleet, die inmiddels vijf kinderen heeft. Toch heeft hij nog ambities te over.

Nageeye is van plan nog enkele ‘kwaliteitsjaren’ te beleven waarin hij niet per se veel marathons loopt, maar deze wel op een bevredigende manier loopt. Naar eigen zeggen zit de geboren Somaliër ergens “tussen 75 en 80 procent” van zijn totale hardloopcarrière, waarin hij in 23 marathons van start ging. Net als Kipchoge denkt hij tot zijn 40ste door te kunnen.

Dat betekent dat de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles nog tot de doelen van Nageeye behoren. Dat is het plan tenminste: het lichaam moet het wel toelaten. Nageeye heeft het namelijk wel altijd anders gedaan dan Kipchoge.

Nog steeds geen huis gekocht

“Kipchoge is mijn voorbeeld. Ik heb bijna vier jaar met hem getraind en hij verandert bijna nooit iets”, zegt Nageeye. “Mensen vergeten dat hij al twintig jaar lang om negen uur ’s avonds naar bed gaat en nooit gekke dingen heeft gedaan.”

“Bij mij is het anders. Ik was altijd nieuwsgieriger, wilde nieuwe dingen uitproberen. Dat past bij mij: ik heb bijvoorbeeld nog steeds geen huis gekocht. Dat durf ik gewoon niet. Wie weet waar ik over een paar jaar ga zijn?”

Door Haluk