De Landelijke Politie noemt het nieuws dat een Kamermeerderheid voor een algeheel vuurwerkverbod is een “mooi signaal richting hulpverlenend Nederland”. Volgens de politie kunnen agenten hierdoor beter optreden.

“Als het niet verkocht mag worden, je het niet mag bezitten en afsteken en is er voor ons een heldere handhavingssituatie. Dan kunnen we gerichter onze capaciteit inzetten”, zegt Tolga Koklu, landelijk portefeuillehouder vuurwerk bij de politie.

Het gedeeltelijke vuurwerkverbod dat tot nu toe geldt (siervuurwerk mag nog wel) maakt het voor agenten volgens Koklu complex. “Dan moet je in het heetst van de strijd kijken of het illegaal of legaal is.”

Alternatief

Hij zegt erbij dat er wel een alternatief moet komen. “Veel Nederlanders zullen ook teleurgesteld zijn. Dat begrijp ik goed. Handhaving is niet de enige oplossing. We moeten samen optrekken met de brancheorganisatie en gemeentelijke partners.”

De politie denkt dat een verbod er op zijn vroegst pas volgend jaar kan zijn. “Hoe eerder hoe beter, maar de branche koopt al in januari in, dus ideaal gezien gaat het per 1 januari 2026 in.”

Rugdekking

De Nederlandse Politiebond is ook blij. “Eindelijk krijgen politiemedewerkers de rugdekking die ze verdienen.”

Volgens Nine Kooiman van de bond is een verbod op het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling “een noodzakelijke stap”, maar ook pas “een begin”. Tegen persbureau ANP wijst ze erop dat er meer nodig is om de risico’s die agenten lopen tijdens hun werk te verkleinen.

‘Extreem veel geld’

De vuurwerkbranche zei vorige week een forse compensatie van de overheid te eisen als het tot een algeheel vuurwerkverbod komt. Vuurwerkimporteur Leo Groeneveld zei namens de belangenvereniging Pyrotechniek Nederland dat de sector een compensatie van 895 miljoen euro wil. “Dat is extreem veel geld, maar zoveel is er geïnvesteerd. En zoveel kost het als bedrijven moeten stoppen met vuurwerk.”

Vandaag reageert Groeneveld teleurgesteld. “Deze partijen hebben in het regeerakkoord afgesproken dat ze zouden komen met een vijf- tot tienjarig vuurwerkbeleid en een plan zonder het te verbieden. Dat was driekwart jaar geleden en op een of andere manier hebben ze nu gezegd: we gaan toch om. Dat vinden wij teleurstellend.”

Volgens Groeneveld gaat het verbod niet helpen “bij het terugdringen van relletjes en het illegaal vuurwerk”. Het afgelopen jaar was volgens hem niet erger dan eerder. “Het was eigenlijk iets minder erg, volgens de cijfers.”

Horrornachten

Oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam hoopt dat het verbod nu snel ingaat. Hij pleit al sinds 2009 voor het weren van consumentenvuurwerk. “De rede zegeviert”, zegt De Faber. “Een van de mooiste dingen die je kunt zien moet niet het laatste zijn dat je kunt zien. En ik heb te veel patiënten gezien bij wie dat wel het geval was.”

De Faber heeft zich voorgenomen straks niet meer te werken rond de jaarwisseling. “Ik heb genoeg horrornachten meegemaakt.”

Compensatie vuurwerkbranche

Wanneer het vuurwerkverbod ingaat, als het er komt, is nog onduidelijk. PVV-staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu moet het verbod voorbereiden en verwacht zeker anderhalf jaar nodig te hebben.

Hij denkt aan een compensatie van 100 tot 150 miljoen euro voor de vuurwerkbranche, maar ziet ook problemen om dat rond te krijgen. Het mag niet als staatssteun worden gezien.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over het vuurwerkverbod en dan wordt misschien meer duidelijk over het vervolgtraject.

Door Haluk