Slachtoffers van de voormalige eigenaar van luxe warenhuis Harrods, Mohamed al-Fayed, kunnen tot 385.000 Britse pond schadevergoeding krijgen van het bedrijf. Meer dan 400 vrouwen die in het verleden voor de zakenman werkten, beschuldigen hem van verkrachting en seksueel misbruik. Al Fayed overleed in 2023.
Harrods maakte het plan gisteren bekend en geeft slachtoffers een jaar de tijd om zich aan te melden. Het warenhuis biedt excuses aan aan de slachtoffers van Al Fayed. “Hij maakte misbruik van zijn macht, waar hij zich ook bevond”, schrijft Harrods op de website waar de vergoeding kan worden aangevraagd.
“Wij erkennen dat de slachtoffers in de steek zijn gelaten en erkennen de verwoestende gevolgen van seksueel misbruik.” Het warenhuis onderkent dat de compensatie het misbruik niet ongedaan kan maken, maar dat iedereen die in aanmerking komt voor de vergoeding deze ook daadwerkelijk krijgt.
De advocaat van Justice for Harrods, die 260 slachtoffers vertegenwoordigt, zegt tegen de BBC dat het plan “tekort doet aan de impact van de daden op de betrokkenen”.
‘Definitieve afrekening’
De vergoeding is opgedeeld in drie delen. Slachtoffers kunnen een algemene schadevergoeding tot twee ton krijgen, een schadevergoeding voor de gevolgen voor hun werkzaamheden tot anderhalve ton en tot 10.000 pond voor grensoverschrijdend “medische onderzoek” bij sollicitaties. Ook krijgen slachtoffers een vergoeding voor behandelkosten voor psychologische hulp, mits ze instemmen met een beoordeling door een door het warenhuis ingeschakelde psychiater.
Aanvragers krijgen daarnaast een afspraak aangeboden met een leidinggevende van Harrods die persoonlijk of per videoboodschap excuses maakt, en ze ontvangen een excuusbrief. Indien Als een slachtoffer akkoord gaat met het bod na aanmelding, ziet Harrods dit als een “volledige en definitieve genoegdoening”, wat betekent dat ontvangers afzien van verdere claims. Het is onduidelijk of dit ook gevolgen heeft voor het lopende politieonderzoek.
Misbruik tijdens zakenreizen
Vorig jaar maakte de Britse omroep BBC een documentaire en podcast over het ‘roofdiergedrag’ van de miljardair, onder de titel Al-Fayed: Predator at Harrods. In de documentaire doen 20 vrouwen hun verhaal.
Het misbruik zou jarenlang hebben plaatsgevonden in kantoren van het warenhuis, maar ook in de privéwoning van de zakenman en in het luxehotel Ritz in Parijs, waar hij destijds eigenaar van was. Ook vond er misbruik plaats tijdens zakenreizen naar Saint-Tropez en Dubai. Na de documentaire kwamen nog honderden vrouwen met beschuldigingen.
Al Fayed was van 1985 tot 2010 de eigenaar van het warenhuis in de Britse hoofdstad. Toen hij op 94-jarige leeftijd overleed was hij al geconfronteerd met de beschuldigingen van aanranding, volgens de BBC waren die van “ongekende omvang en ernst”.
Zakenpartners
In november heropende de politie het onderzoek naar de beschuldigingen tegen Al Fayed. Rechercheurs richten zich ook op zakenpartners van de ondernemer, die hem mogelijk assisteerden en faciliteerden tijdens de vermoedelijke misdaden.
“Dit onderzoek geeft slachtoffers een stem”, zei een politiewoordvoerder destijds. “Hoewel Al Fayed niet meer terecht kan staan voor zijn daden, zullen we personen vervolgen die medeplichtig zijn aan zijn misdrijven.”