Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is voor een algeheel vuurwerkverbod. In de Tweede Kamer staat nu ook regeringspartij NSC achter een verbod op siervuurwerk, zo is in een fractievergadering besloten.

Daarmee willen 94 Kamerleden dat er een einde komt aan de vuurwerktraditie. Dit voorstel heeft ook voldoende steun in de Eerste Kamer. Het is nog niet te zeggen wanneer het vuurwerkverbod ingaat.

NSC was lange tijd tegen een algeheel vuurwerkverbod, maar vindt nu ook de veiligheid van de politie en hulpverleners belangrijker dan het overeind houden van de vuurwerktraditie. “We willen een veilige traditie en dat kan niet meer. Het risico is te groot voor politie, brandweer en hulpverleners”, zegt Kamerlid Bruyning.

NSC stelt wel als voorwaarde dat er georganiseerde vuurwerkshows moeten komen.

Na de laatste jaarwisseling is in de Tweede Kamer het aantal voorstanders van een vuurwerkverbod in rap tempo gestegen. Er waren meer dan 8000 incidenten met meer geweld tegen de politie en andere hulpverleners. De politie deed opnieuw een oproep op te stoppen met de verkoop, omdat ook lokale vuurwerkverboden niet echt helpen.

Eerst ging het oppositiepartij CDA om en noemde de “verhuftering” bij de jaarwisseling “onacceptabel”. Regeringspartij VVD zei in januari nog voor een “dilemma” te staan en het onderwerp eerst goed te willen bespreken.

Vorige week steunde de VVD onder voorwaarden een wetsvoorstel van GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren om zo snel mogelijk een totaalverbod in te voeren. “Alle gesprekken die wij hadden met politiemensen en brandweermensen, die gaan je niet in de koude kleren zitten”, verklaarde VVD-Kamerlid Michon het nieuwe standpunt.

Bij die voorstanders kunnen worden gerekend: GL-PvdA, Partij voor de Dieren, VVD (onder voorwaarden dus), NSC, CDA, D66, ChristenUnie, Volt en SGP. Onder meer de twee andere regeringspartijen PVV en BBB, en oppositiepartij SP zijn tegen een verbod.

Compensatie voor vuurwerkverkopers

De VVD eist wel dat er een effectief handhavingsplan komt en dat illegaal vuurwerk hard wordt aangepakt. Ook de vuurwerkbranche moet worden gecompenseerd. De ondernemers willen 895 miljoen euro van de overheid, omdat ze geïnvesteerd hebben in veilige opslag en nu hun inkomen dreigen te verliezen.

Het is nog niet zeker of het lukt om het vuurwerkverbod dit jaar in te laten gaan. PVV-staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu moet het verbod voorbereiden en zegt zeker anderhalf jaar nodig te hebben. Hij denkt aan een compensatie van 100 tot 150 miljoen voor de vuurwerkbranche, maar ziet ook problemen om dat rond te krijgen. Het mag niet als staatssteun worden gezien.

Aanpak onruststokers

De Tweede Kamer debatteert donderdag over het vuurwerkverbod en dan wordt misschien meer duidelijk over het vervolg. Ook wordt dan het standpunt van oppositiepartij Denk (drie zetels) duidelijk.

De tegenstanders van een verbod benadrukken dat het gevaarlijke knalvuurwerk al is verboden en dat er geen einde mag komen aan de Nederlandse traditie. De partijen willen harder inzetten op de aanpak van onruststokers, die politie en hulpverleners belagen.

Door Haluk