Dertien bruggen en viaducten in Nederland worden vervroegd vervangen vanwege het risico op haarscheurtjes in de constructies. Dat schrijft minister Madlener van Infrastructuur in een brief aan de Tweede Kamer.
Bij de bouw van bruggen en viaducten in de jaren 50 en 60 is waterstof in het staal terechtgekomen. Dit maakt het staal kwetsbaar voor corrosie. Dit proces (waterstofverbrossing) kan haarscheurtjes veroorzaken in het staal dat in het beton van de bruggen is verwerkt. Dat verzwakt de constructie en kan in sommige gevallen leiden tot instortingsgevaar.
Rijkswaterstaat startte het onderzoek nadat in Dresden in Duitsland de Carolabrug vorig jaar september was ingestort. De hoofdoorzaak voor de instorting was corrosie in het staal van de brug. Daarop onderzocht Rijkswaterstaat de staat van bruggen en viaducten in Nederland, met name die met voorspanstaal in de constructies. Dat soort staal is extra gevoelig voor waterstofverbrossing.
Uit het onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat dertien bruggen en viaducten in Nederland, opgeleverd tussen 1957 en 1969, kwetsbaar zijn voor waterstofverbrossing. Daarnaast zijn er vier viaducten (in beheer van de gemeente Rotterdam en de provincie Overijssel) die risico lopen op haarscheurtjes, omdat die zijn gebouwd met voorspanstaal.
Volgens Rijkswaterstaat krijgen de bruggen prioriteit in de planning voor vervanging, maar is er geen sprake van acuut veiligheidsrisico. De bruggen en viaducten zullen wel gemonitord worden op scheurvorming en schade. Onderzoeksorganisatie TNO, die een second opinion gaf, adviseert om dit elk half jaar te doen.
Verder schrijft TNO dat nader onderzoek uit Duitsland duidelijk moet maken of er, op basis van de nieuwe kennis, aanleiding is om alle bruggen en viaducten in Nederland met voorspanstaal als kritiek te beschouwen. In Duitsland zijn naar schatting 700 bruggen gevoelig voor waterstofverbrossing.
Veilig voor verkeer
Rijkswaterstaat adviseert om de dertien bruggen en viaducten binnen vijf jaar te vervangen. TNO schrijft dat deze termijn onvoldoende is onderbouwd. Wanneer de bruggen en viaducten wel precies vervangen worden, is nog niet duidelijk.
Minister Madlener schrijft dat de Nederlandse bruggen en viaducten die onderzocht zijn, veilig zijn voor verkeer. Ook de second opinion bevestigt dat er geen directe maatregelen nodig zijn, zoals het beperken van verkeer of het omleiden van vrachtwagens.
In 2016 werd besloten dat trucks van 60 ton of zwaarder niet meer over de Merwedebrug over de A27 mogen rijden, omdat er haarscheurtjes in de draagbalken zitten.
Van alle bruggen, sluizen, viaducten en wegen in Nederland is 80 procent in beheer van gemeenten. Veel van de infrastructuur die in de jaren 50 en 60 werd gebouwd, bevindt zich aan het einde van zijn levensduur en is aan vervanging toe, bleek vorig jaar. Bovendien worden Nederlandse wegen steeds zwaarder belast, waardoor slijtage sneller optreedt dan voorheen.