Door de aanhoudende droogte zien akkerbouwers zich gedwongen om maatregelen nemen. Op steeds meer plekken worden de akkers beregend met slootwater om ervoor te zorgen dat de zaden kunnen ontkiemen.
“Als we niks doen, wordt de situatie nijpend”, zegt akkerbouwer Boelo Tijdens uit Nieuw-Beerta bij RTV Noord.
De boer zegt dat niet alleen de droogte een probleem is. De combinatie met de harde wind afgelopen weekeinde zorgde ervoor dat net ingezaaide zaden alweer bloot kwamen te liggen.
“Het zand is gaan stuiven, vervolgens waait er een flinke laag van het perceel af”, aldus Tijdens. “De kiemplantjes zijn bloot komen te liggen. Het zijn tere plantjes, daar blijft dan niks van over. Er zijn collega’s met percelen uien waarvan delen behoorlijk verpest zijn.”
Recorddroog
Nooit eerder sinds het begin van de metingen in 1906 is het in maart zo droog geweest. Gemiddeld viel verspreid over het land ongeveer 6 millimeter neerslag tegen 53 millimeter normaal, aldus het KNMI.
Het is vooral de bovenlaag van het akkerland die droog is, zegt Arnold Michielsen van boerenorganisatie LTO Noord bij Omroep Flevoland. Er moet dus worden beregend. Van paniek is volgens hem geen sprake. Na een kletsnat 2024 zit er nog voldoende vocht in de ondergrond om de net gezaaide zaden of bloembollen te laten doorgroeien als ze eenmaal ontkiemd zijn.
Nieuwe vorst
Toch blijft het improviseren. “In de loop van het weekend gaat het weer vriezen”, zegt Tijdens in Nieuw-Beerta. “In potentie geeft dat meer ellende dan droogte. De kiemplantjes kunnen slecht tegen nachtvorst. Mijn bieten komen nu op. Die zijn het kwetsbaarst.”
“Hopelijk valt het mee met de vorst”, vervolgt Tijdens. “Je kunt er weinig tegen doen. Ja, in je handjes knijpen en hopen dat je geluk hebt. Anders moet ik mijn bietenperceel opnieuw inzaaien, dat kost geld. Dan moet ik nieuwe zaadjes aanschaffen en duurt het een maand langer voordat de bieten volgroeid zijn.”
Veehouders zijn juist blij met de droogte. “We hebben vorig jaar hele natte omstandigheden meegemaakt”, zegt LTO-mam Michielsen. “Dus die grond heeft rust, ruimte en droogte nodig om te herstellen. Dat gebeurt nu prima.”
Zomerpeil
Intussen nemen de waterschappen maatregelen. Om droogte tegen te gaan, is het waterpeil op verschillende plekken verhoogd van winterpeil naar het hogere zomerpeil. Ook proberen de waterschappen zoveel mogelijk water vast te houden in plaats van af te voeren.
Waterschap Hollandse Delta in Ridderkerk benadrukt vandaag dat boeren die grote hoeveelheden slootwater gebruiken om te beregenen, dat van tevoren moeten melden.