De eenheid van kabinetsbeleid moet hersteld worden. Dat eiste GroenLinks-PvdA-leider Timmermans in het debat over de lintjeskwestie rond minister Faber. Volgens Timmermans is die eenheid in het geding omdat Faber heeft geweigerd lintjesvoordrachten te ondertekenen, terwijl de premier en de minister van Binnenlandse Zaken wel hebben besloten hun handtekening te zetten.
Timmermans legde drie eisen op tafel, namelijk dat Faber excuses maakt, alsnog tekent en in de toekomst alle voordrachten tekent. “Dat is de enige manier om de eenheid van kabinetsbeleid te herstellen.” Ook wil hij dat premier Schoof het gedrag van de PVV-bewindsvrouw veroordeelt.
PVV-leider Wilders sprong daarop in de bres voor ‘zijn’ minister die volgens hem helemaal niks raars heeft gedaan. “De minister mag een lintje weigeren. Het is een normale procedure, die niet vaak wordt toegepast, maar die wel bestaat.” Hij sprak van een “onzindebat”. Volgens Wilders verdient Faber juist alle steun en heeft ze meer ruggengraat dan Timmermans “in 100 jaar heeft laten zien”.
GroenLinks-PvdA-leider noemde Faber op zijn beurt “de grootste prutser die ooit in vak K heeft gezeten”:
D66-leider Jetten en ChristenUnie-leider Bikker zeiden allebei dat minister Faber “keer op keer” de eenheid van kabinetsbeleid geweld aandoet. “Het wordt hoog tijd dat u vertrekt”, stelde Jetten. Bikker: “De tijd van tolereren is voorbij.” Volgens Bontenbal gaat het er vandaag over “wat de norm van het kabinet is en wie die norm stelt”.
BBB-voorvrouw Van der Plas betoogde dat partijen met deze opstelling de toekomst van het land in gevaar brengen. Volgens haar is de oppositie “zelfs bereid om dit land de komende tijd volledig stil te zetten” door te dreigen met het wegsturen van Faber. “Terwijl er zoveel opgelost moet worden.” Ze vreest dat het kabinet kan vallen door een motie van wantrouwen tegen Faber.
Schorsing
Het debat begon vanochtend met een boze oppositie die eiste dat de premier ook zou komen. In eerste instantie had het kabinet alleen minister Faber afgevaardigd. Oppositiepartijen waren daar ontstemd over, omdat volgens hen de eenheid van kabinetsbeleid in het geding is en daar gaat de premier over, stelden ze. Na een schorsing van een paar uur waarin Schoof liet weten toch te komen, werd het debat hervat.
Na de schorsing hebben de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen zich ook gemeld in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Aanvankelijk hadden PVV, VVD, NSC en BBB andere Kamerleden afgevaardigd, maar nu Schoof erbij is, zijn deze vier er ook bij.
Gisteren al woede
Het debat gaat over de lintjeskwestie die afgelopen weekend opspeelde. Minister Faber van Asiel en Migratie heeft geweigerd vijf voordrachten voor koninklijke onderscheidingen te tekenen voor vrijwilligers die zich hebben ingezet voor vluchtelingen. Dat leidde gisteren al tot woede in de Tweede Kamer.
In het wekelijkse vragenuurtje zei Faber dat ze niet wilde tekenen omdat ze het werk van de vrijwilligers in strijd vindt met haar beleid. Ondertussen hadden de premier en minister Uitermark (Binnenlandse Zaken) al besloten zelf de voordrachten te tekenen.
Faber zei gisteren dat ze dat prima vindt, en dat dat dan ook namens haar gebeurt. Maar ze bleef bij haar standpunt dat ze zelf de voordrachten niet wil tekenen, omdat het werk van de vrijwilligers niet strookt met haar beleid om minder asielzoekers toe te laten. Volgens een aantal oppositiepartijen komt daarmee de eenheid van kabinetsbeleid in het geding.
Het stootte partijen gisteren ook tegen de borst dat Faber weigerde excuses te maken. Een aantal van hen liet weten vandaag mogelijk met een motie van wantrouwen te komen.
Na overleg met Schoof en de coalitiepartijen stuurde minister Faber gisteravond laat een kort briefje naar de Kamer, mede namens de premier, waarin zij zich achter de voordrachten schaarde. Faber erkende ook dat zij in het vragenuur te veel de nadruk had gelegd op haar beweegredenen om ze niet zelf te ondertekenen. Ze zei dat te betreuren.