Met een inderhaast aangelegde dijk van zandzakken en een pompinstallatie probeert het hoogheemraadschap te voorkomen dat er water uit het Valkenburgse Meer bij Leiden stroomt.
“Over een lengte van 150 meter staan grote, witte zandzakken. Het heeft een groot deel van de nacht geduurd om die neer te zetten”, zag een verslaggever van Omroep West vanochtend.
Gisteren bleek dat een deel van de oever van het Valkenburgse Meer aan de westkant van Leiden bij de A44 was weggezakt en dat een wandelpad was verdwenen. Hulpdiensten vreesden voor een dijkdoorbraak waarbij het gebied rond het meer zo’n 10 tot 15 centimeter onder water zou komen te staan. “Achter de dijk liggen verder geen woningen, maar landbouwgrond. Dat neemt niet weg dat de gevolgen voor die grondeigenaren enorm zijn”, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio gisteren.
Kade is stabiel
Om die doorbraak te voorkomen is de noodkering aangelegd. Uit voorzorg is ook een tijdelijke pompinstallatie geplaatst bij de sloot achter de kade. Daarmee is de kade stabiel, aldus het hoogheemraadschap. Een dijkdoorbraak wordt nog steeds niet uitgesloten, maar het hoogheemraadschap verwacht er nu wel vroeg bij te zijn. Zo lopen medewerkers vrijwel continu inspectierondes. Vannacht en vanochtend werd daarbij geen verschil in het waterpeil geconstateerd, laat het hoogheemraadschap weten.
Het Valkenburgse Meer bij het voormalige Vliegkamp Valkenburg, is een recreatieplas en zandwinningslocatie uit de jaren vijftig. Toen de kade gisteren bleek te zijn afgebrokkeld, was het hoogheemraadschap bezorgd dat ook een gasleiding en een elektriciteitskabel beschadigd zouden zijn. Nu blijkt dat die gasleiding verderop ligt. De elektriciteitskabel is veiliggesteld.
Het hoogreemraadschap wil dieptemetingen verrichten voordat een herstelplan voor de ingestorte oever wordt gemaakt.