Premier Schoof komt toch naar het beladen lintjesdebat. Dat heeft hij aan de Kamervoorzitter laten weten, zegt de woordvoerder van de premier. Het debat over het niet tekenen van lintjesvoordrachten door minister Faber werd vanochtend direct na het begin geschorst, omdat de oppositie wilde dat Schoof er ook was, en niet alleen minister Faber.
Het debat zal weer verdergaan om 12.15 uur.
D66-leider Jetten noemde het vanochtend “bizar” dat de premier er niet was, CDA-leider Bontenbal sprak van “minachting van het parlement” en SGP’er Stoffer noemde het “een schoffering”. Timmermans van GroenLinks-PvdA deed een voorstel om Schoof alsnog naar de Kamer te roepen, maar kreeg daarvoor geen meerderheid, omdat de coalitiepartijen ertegen stemden. Timmermans drong vervolgens aan op een hoofdelijke stemming over zijn voorstel.
De hoofdelijke stemming – die dus niet per partij gaat, maar per Kamerlid – zou drie uur later plaatsvinden om alle Kamerleden de gelegenheid te bieden om naar de Kamer te komen. Kamervoorzitter Bosma zegde toe dat hij in de tussentijd met Schoof zou bellen om te vragen of hij alsnog wil komen. En dat doet Schoof dus.
Met één mond
De weigering van Faber om voordrachten te tekenen voor vrijwilligers die zich hebben ingezet voor vluchtelingen leidde gisteren tot boosheid in de Tweede Kamer. In het wekelijkse vragenuurtje zei de minister dat ze niet wilde tekenen omdat ze het werk van de vrijwilligers in strijd vond met haar beleid.
Schoof en minister Uitermark (Binnenlandse Zaken) besloten eerder al zelf te tekenen. Een groot deel van de oppositie wil juist daarom de premier bij het debat hebben. Volgens de partijen is hiermee de eenheid van zijn kabinet in het geding. Dat wil zeggen dat ministers in het openbaar geen verschillende meningen hebben over kabinetsbesluiten.
1 meter 65
ChristenUnie-leider Bikker legde uit waarom het belangrijk is dat het kabinet met één mond spreekt. “Als het kabinet verschillende dingen gaat zeggen, dan kan de Kamer niet controleren.” Ze zei dat de coalitie “lijkt weg te duiken” door het voorstel van Timmermans niet te steunen.
Timmermans zei niets te begrijpen van de opstelling van Schoof, en van de fracties van PVV, VVD, NSC en BBB. “Het gaat immers over eenheid van kabinetsbeleid. Daar is de premier verantwoordelijk voor. Dus daar moet hij ook verantwoording voor komen afleggen.”
Bontenbal wees erop dat zelfs binnen het kabinet wordt getwijfeld over de eenheid van het kabinetsbeleid, verwijzend naar staatssecretaris Coenradie. Die zei gisteren tegen de pers dat ze “tegengestelde uitspraken” zag. Hij deed aan de start van het debat tevergeefs een beroep op NSC en VVD om “in het kader van goed bestuur” toch in te stemmen met oproepen van Schoof.
In de schorsing zei minister Faber dat het aan de minister-president en de Kamer is of Schoof komt of niet. “Ik, 1 meter 65, ben er wel.”
Zo ging het begin van het debat:
Faber toonde gisteren in het vragenuurtje weinig berouw over de situatie rond de lintjes. De minister van Asiel en Migratie zei herhaaldelijk dat zij de voordrachten weigerde te tekenen, omdat zij nu eenmaal vindt dat er minder asielzoekers moeten komen. Ook bleef zij herhalen dat zij nog steeds achter die beslissing stond en dat ze geen excuses ging maken. Een aantal oppositiepartijen liet daarop weten vandaag mogelijk met een motie van wantrouwen te komen.
Na overleg met Schoof en de coalitiepartijen stuurde Faber gisteravond laat een kort briefje naar de Kamer, mede namens de premier, waarin zij zich achter de voordrachten schaarde. Faber erkende ook dat zij in het vragenuur te veel de nadruk had gelegd op haar beweegredenen om ze niet zelf te ondertekenen. Ze zei dat te betreuren.