De Raad van State heeft omwonenden van Teuge bij vrijwel alle bezwaren die ze hebben tegen het vliegveld in het gelijk gesteld. De Raad, de hoogste bestuursrechter in Nederland, heeft het zogenaamde luchthavenbesluit van de provincie vernietigd.
De provincie moet nu opnieuw met alle betrokkenen in overleg over een nieuw luchthavenbesluit. Voor het vliegveld zelf verandert er voorlopig niets omdat het kan terugvallen op oude besluiten.
“Het vliegt allemaal rustig door”, reageert Geert Boreel van het bewonersplatform Vlieghinder Teuge bij Omroep Gelderland. “Maar uiteindelijk is dit vonnis van de Raad van State een klap in het gezicht voor de provincie, die meer dan tien jaar aan het Luchthavenbesluit gewerkt heeft. Het moet nu de prullenbak in.”
Teuge, officieel Teuge International Airport, is een klein vliegveld tussen Apeldoorn en Twello. Het wordt veel gebruikt door kleine vliegtuigen, helikopters en voor rondvluchten en parachutespringen.
Stop op vliegbewegingen
Omwonenden zeggen geluidsoverlast te ondervinden van het opstijgen en landen van de vliegtuigen, maar ook van het taxiën en proefdraaien op de grond. Ze eisten daarom tot aan de hoogste rechter toe een stop op het totaal aantal vliegbewegingen op Teuge: het zouden er per jaar niet meer dan 60.000 moeten zijn.
Toch nam de provincie geen maximaal aantal vliegbewegingen op in het luchthavenbesluit van 2022. Een stop op het aantal vluchten is onnodig, stelde een woordvoerder van de provincie eerder, omdat in het luchthavenbesluit een maximale geluidsruimte voor het vliegveld is vastgelegd. Hoe lichter en stiller de vliegtuigen, hoe meer vluchten mogelijk zijn. Als ze meer herrie maken, betekent dat automatisch minder bewegingen, redeneerde de provinciewoordvoerder.
Maar in het vonnis van vanochtend gaat de Raad van State niet mee in de redenering. De Raad van State hekelt ook het feit dat onduidelijk is welke vliegbewegingen, bijvoorbeeld van helikopters, wel of niet zijn opgenomen in het besluit. Eventuele geluidsoverlast voor omwonenden door het proefdraaien en taxiën lijkt de provincie helemaal niet te hebben onderzocht.
Besluit vernietigd
Al met al stelt de Raad van State de omwonenden op vrijwel alle punten in het gelijk. “Het besluit moet worden vernietigd wegens strijd met de wetgeving”, aldus de Raad. De provincie moet nu een nieuw luchthavenbesluit maken en de proceskosten van 2267,50 euro betalen.
“Er zaten zoveel fouten in en zoveel onregelmatigheden, dat ik niet verbaasd ben dat de Raad van State tot dit besluit is gekomen”, aldus Boreel van Platform Vlieghinder Teuge. “Ik zou ontzettend teleurgesteld geweest zijn als het anders was.”
De provincie Gelderland heeft nog niet gereageerd.