Er gaat van alles mis bij de shows met dieren in het Dolfinarium in Harderwijk. Dat stelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dolfijnen en zeeleeuwen moeten kunstjes opvoeren die volgens de RVO tegen de regels zijn.

De RVO geeft vergunningen af voor dierentuinen en controleert of ze zich aan de regels houden. De dienst zegt dat er twintig overtredingen zijn begaan, en baseert zich op videobeelden die zijn gemaakt door de stichting Bite Back. Die stichting strijdt tegen het bestaan van het Dolfinarium.

Volgens de RVO moeten dolfijnen nog altijd verzorgers voortduwen met hun neus en haken trainers hun voeten in de staart van de dolfijn, waardoor ze door het dier worden voorgetrokken.

Ook bij de walrussen worden de regels overtreden: die moeten op commando schudden, zodat hun vet blubbert. De dienst noemt dat “onnatuurlijk gedrag dat louter tot vermaak dient”. Daarnaast moeten walrussen bezoekers op commando nat spuiten. Ook dat wordt gezien als onnatuurlijk.

De zeeleeuwen moeten zwaaien en bewegen met hun vinnen. De RVO noemt dat “ongewenst gedrag”. Van alle hierboven beschreven overtredingen zegt de RVO dat de kunstjes geen educatieve waarde hebben en tegen de regels zijn.

Dwangsom

Vanwege al deze overtredingen legt de RVO het Dolfinarium een last onder dwangsom op. Dat betekent dat het park per 11 april veranderingen moet hebben doorgevoerd. Zo mag er alleen interactie zijn tussen verzorgers en dieren als daarmee “soorteigen kenmerken of noodzakelijke zorg worden geïllustreerd”. Ook mogen er alleen nog commando’s worden gegeven als dat noodzakelijk is om de voorstelling in goede banen te leiden.

Gaat het Dolfinarium toch opnieuw in de fout, dan volgt een boete van 2000 euro per overtreding, met een maximum dwangsom van 10.000 euro. Als dat bedrag is bereikt, kunnen er verdergaande maatregelen volgen, zoals een gedeeltelijke sluiting voor publiek, stelt de RVO.

Dolfinarium ontkent

In een reactie aan de NOS laat het Dolfinarium weten in bezwaar te gaan bij de RVO. Directeur Alex Tiebot wijst op een rapport van de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De bevindingen van de RVO staan volgens Tiebot “haaks op de bevindingen van de NVWA”.

Bij een inspectie in mei vorig jaar stelde de NVWA dat er geen sprake was van onnatuurlijk gedrag of ongewenste gedragingen tijdens de voorstellingen. Daarbij moet worden gezegd dat de inspecteurs toen bij hun bezoek werden begeleid door Tiebot en een andere medewerker van het park.

Tiebot zegt dat de beelden van Bite Back “de volledige educatieve context missen”. Ook stelt hij dat er de laatste jaren al veel veranderingen zijn doorgevoerd.

De RVO zegt dat het op basis van de beelden vaststaat dat de regels worden overtreden. Ook als dat niet elke dag, of in elke show gebeurt, doet dat daar volgens de dienst niets aan af. Nadat er ook nog advies is ingewonnen bij een expert, is daarom besloten de dwangsom op te leggen.

Door Haluk