Staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu denkt niet dat er komende jaarwisseling al een algeheel vuurwerkverbod kan komen. De uitwerking van het wetsvoorstel van de Tweede Kamer zal nog zeker anderhalf jaar duren, voorspelt de PVV-staatssecretaris in een debat over het gewenste verbod van siervuurwerk. Ook ziet hij nog allerlei knelpunten op praktisch en financieel gebied. “Er zijn nog allerlei haken en ogen”, aldus Jansen.
Sinds dinsdag wil een ruime meerderheid van de Tweede Kamer naast knalvuurwerk ook siervuurwerk verbieden. Maar vooral de regeringspartijen VVD en NSC hebben voorwaarden verbonden aan hun steun. De VVD eist onder meer dat het kabinet met een uitgewerkt plan komt voor de handhaving van het verbod en de bestrijding van illegaal vuurwerk.
Samenzijn
De partij wil verder, net als NSC, dat een plan van de ChristenUnie gedetailleerder wordt uitgewerkt. De CU wil dat burgemeesters ontheffingen mogen afgeven voor siervuurwerk, maar alleen in buurt- of verenigingsverband. “We willen het afsteken van vuurwerk niet helemaal uitsluiten”, aldus Michon. “We willen dat ook het gevoel van samenzijn in de straat overblijft”, zei NSC-Kamerlid Bruyning. De partij maakte dinsdag bekend voor een verbod te zijn.
Maar zo’n uitzondering roept meteen vragen op. “Kan ik met mijn vrouw en twee kinderen ook zo’n aanvraag doen?”, vroeg Eerdmans van JA21 zich af. Regeringspartij BBB, tegenstander van het verbod, ziet vooral obstakels. “Gaat zo’n vereniging allerlei horeca- en evenementenvergunningen aanvragen? Zijn er voldoende parkeerwachters?”, wilde partijleider Van der Plas weten.
PVV-staatssecretaris Jansen denkt dat de uitwerking van het “tijdrovende” CU-plan wel anderhalf jaar zal duren. “Dus dan is er deze jaarwisseling geen vuurwerkverbod.” Verder vraagt hij zich af hoe die verenigingen aan het siervuurwerk komen als het verboden is. “Hoe moet dat vuurwerk ook getransporteerd worden? Dat moet veilig gebeuren.”
Geld
Het kabinet moet van de Kamer ook een compensatieregeling maken voor de vuurwerkbranche. Genoemde bedragen lopen nogal uiteen van 150 tot 895 miljoen euro. Jansen is niet van plan om hier geld voor te zoeken. “De financiële dekking moet uit de Tweede Kamer komen.”
JA21 gelooft vanwege de opgeworpen voorwaarden niet dat het vuurwerkverbod er dit jaar nog komt. Dat vinden vooral de Partij voor de Dieren, GroenLinks-PvdA en de CU jammer. De CU vreest een “armageddon” – een Bijbelse term voor een catastrofe – omdat feestvierders voor het laatst allemaal “los willen gaan”.
Ook GroenLinks-PvdA en de Partij voor de Dieren, de initiatiefnemers van het vuurwerkverbod, hopen op spoed. “Het moet echt zo snel mogelijk, want een latere invoerdatum heeft ook een prijs voor hulpverleners en politie”, aldus Kamerlid Klaver van GroenLinks-PvdA.
Niet leuk
Veel partijen zeiden in het debat het jammer te vinden dat de Nederlandse Oud en Nieuwtraditie verdwijnt, maar dat allerlei maatregelen om het toenemende geweld tegen politie, brandweer en hulpverleners te stoppen niet hebben geholpen. Een andere keuze is er helaas niet, vinden zij. “Een vuurwerkverbod is niet leuk”, aldus Klaver.
Vooral BBB-leider Van der Plas is zichtbaar ontstemd over het naderende vuurwerkverbod. Ze vindt het onbegrijpelijk dat er een einde komt aan een “leuk feestje waar brave burgers een sierpotje afsteken”.
Staatssecretaris Jansen zegt dat het kabinet “neutraal” is over het wetsvoorstel, maar pas aan de slag gaat als het wetsvoorstel definitief is goedgekeurd door het parlement. Haast wil hij niet maken, zo blijkt. Dit tot ergernis van Bikker van de CU die spreekt over een wel erg “dogmatische stellingname”.