Wie met z’n huisdier naar de dierenarts gaat, moet steeds dieper in de buidel tasten. Vooral als er sprake is van spoed zijn de tarieven de laatste jaren huizenhoog gestegen. Dat blijkt uit onderzoek dat is gedaan in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Verantwoordelijk staatssecretaris Rummenie noemt de ontwikkeling “zorgelijk” en wil meer transparantie.
Sinds 1998 zijn dierenartsen vrij in de tarieven die ze rekenen. Tegelijk zijn er steeds minder zelfstandige dierenartsen en steeds meer commerciële ketens gekomen. Over de hele linie zijn de dierenartstarieven tussen 1991 en vorig jaar tot drie keer sneller gestegen dan de inflatie, waarbij de ketens de kroon spannen.
Uit het onderzoek, verricht door bureau Ecorys, blijkt dat iemand die met een ziek dier met spoed bij een keten-dierenarts aanklopt, ongeveer 40 procent meer kwijt is dan bij een zelfstandige dierenarts. Dat kan om een verschil gaan van honderden, soms duizenden euro’s.
Ger Koolstra had ’s avonds een zieke hond en werd doorverwezen naar een spoedkliniek van een commerciële keten:
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Rummenie dat de ketens “een belangrijke en vaak gespecialiseerde rol spelen in de zorg voor huisdieren”, maar dat hij ook zorgen heeft over “de mogelijke gevolgen van ketenvorming voor concurrentie en keuzevrijheid”.
“Je huisdier is je lief en leed. Als jouw dier iets mankeert dan wil je natuurlijk de beste zorg en ook weten wat je daarvoor betaalt. Dit is nu vaak niet duidelijk, met name binnen de spoedzorg”, zegt de BBB-bewindspersoon.
Hij heeft dat signaal ook overgebracht aan de sector. De dierenartsen hebben volgens hem beloofd dat ze aan de slag gaan met duidelijkere tarieven, gebaseerd op heldere normen. Het kabinet gaat dat ondersteunen met 250.000 euro. Eerder dit jaar bleek dat een hoge rekening ook agressie bij klanten kan veroorzaken.
Kamer wil weer maximumtarieven
Verder onderzoekt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op dit moment de marktwerking in de diergeneeskundige zorg. Rummenie wil op basis van de resultaten daarvan kijken of er extra maatregelen nodig zijn. Ingrijpen in de tarieven wil hij voorlopig niet.
Maar de Tweede Kamer wil dat er weer maximumtarieven komen voor behandelingen door een dierenarts, net als vroeger. Vorig jaar steunde een meerderheid van de Kamer nog een motie daarover van SP, Partij voor de Dieren en PVV.