Ondanks een staakt-het-vuren is er in Myanmar toch gevochten tussen regeringstroepen en gewapende verzetsgroepen. Dat melden lokale media. Dat gebeurde in het gebied dat door de zware aardbeving is getroffen.
Gisteren kondigde het militaire regime nog een staakt-het-vuren aan, nadat een coalitie van verzetsgroepen hetzelfde had gedaan. VDoor het staakt-het-vuren zou ruimte ontstaan voor hulpverlening, was de gedachte. Volgens een verklaring die op staatszender MRTV werd voorgelezen ging het per direct in en zou het duren tot 22 april.
Maar vannacht zijn er toch verschillende militaire operaties uitgevoerd in de regio Sagaing, zeggen ooggetuigen. Dat gebied werd zwaar getroffen door de aardbeving, net als de nabijgelegen stad Mandalay en de hoofdstad Naypyidaw.
Ook buiten het aardbevingsgebied zouden er aanvallen zijn. Zo meldt een van de rebellengroepen dat de junta luchtaanvallen uitvoerde in de deelstaten Kachin en Karenni.
Duizenden gebouwen verwoest
Ondertussen blijft het dodental door de zwaarste aardbeving in het land in meer dan honderd jaar oplopen. Het officiële aantal staat inmiddels op 3003 mensen. Lokale tellingen kwamen gisteren daarentegen uit boven de 3700.
Ook raakten zijn er door de aardbeving van vrijdag ruim 4500 mensen gewond geraakt en worden er nog 351 mensen vermist. Gisteren stond dat aantal nog op ruim 400.
De aardbeving heeft vele duizenden gebouwen verwoest, waaronder ook tempels. De beving had een kracht van 7,7 en was te voelen tot in de Thaise hoofdstad Bangkok.
Op deze beelden van maandag is de omvang van de schade duidelijk te zien: