Vanuit de hele wereld wordt vooralsnog voorzichtig geregeerd op de invoering van importheffingen door de Verenigde Staten. President Trump kondigde de maatregelen gisteren aan het einde van de avond (Nederlandse tijd) aan.
Hoewel veel landen nog moeten reageren, wordt er tot dusver voornamelijk opgeroepen tot kalmte en gewaarschuwd voor een handelsoorlog. Daarbij worden er over en weer tarieven aan elkaar worden opgelegd, wat kan leiden tot hogere consumentenprijzen.
EU-voorzitter Von der Leyen heeft nog niet gereageerd op het besluit om 20 procent te heffen op alle producten uit de Europese Unie, maar enkele lidstaten wel. Zo roept de Zweedse premier Kristersson op tot samenwerking. “We willen geen handelsoorlog, we willen onze weg terugvinden naar handel en samenwerking met de VS, zodat de mensen in onze landen van een beter leven kunnen genieten.”
De Italiaanse premier Meloni sluit zich daar bij aan. “We zullen er alles aan doen om te werken aan een overeenkomst met de Verenigde Staten, met als doel een handelsoorlog te vermijden die het Westen onvermijdelijk zou verzwakken ten gunste van andere wereldspelers.”
Wat betekenen de importheffingen voor Europa? In de onderstaande video leggen we het je uit:
Het Verenigd Koninkrijk, dat met een heffing van 10 procent het minst wordt getroffen, hoopt ook nog op een deal met de VS. “De VS is ons trouwste bondgenoot, dus onze benadering is om kalm te blijven”, zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken. “Niemand wil een handelsoorlog en onze bedoeling blijft een deal te sluiten.”
Tegenmaatregelen
Canada en Mexico, de buurlanden van de VS, krijgen geen nieuwe heffingen opgelegd. Wel worden de eerder aangekondigde tarieven van 25 procent van kracht. De Canadese premier Carney zegt met tegenmaatregelen te komen. “We gaan onze werknemers beschermen en we gaan de sterkste economie in de G7 opbouwen.” Mexico komt later vandaag met een reactie.
Ook vanuit Den Haag klinken waarschuwingen voor een handelsoorlog. Frans Timmermans, fractievoorzitter van GroenLinks/PvdA, wil dat Europa met tegenmaatregelen komt als Trump zijn plannen doorzet. “Niemand in Europa wil een handelsoorlog. Want in zo’n oorlog heb je alleen maar verliezers”, schrijft hij op X.
Dilan Yesilgöz (VVD) spreekt zich ook uit tegen de importtarieven. “Niemand is gebaat bij een handelsoorlog. Dat is schadelijk voor bedrijven en consumenten, in Europa maar ook in de VS zelf”, schrijft fractievoorzitter van de coalitiepartij. “Vrije, gelijkwaardige handel is de basis van onze Westerse samenleving. Belangrijkste opdracht voor ons is om ervoor te zorgen dat onze eigen economie zo onafhankelijk mogelijk is.”
Impact
De aankondiging van Trump zal veel landen raken, is de verwachting. Importeurs in de VS moeten straks op alle producten die ze binnenhalen minimaal 10 procent extra belasting betalen. Hiermee hoopt Trump het importeren van goederen minder aantrekkelijk te maken en de productie in eigen land te versterken.
Voor sommige landen gelden extra hoge importheffingen. Zo komt er een heffing van 20 procent op producten uit de Europese Unie en worden producten uit Vietnam of Cambodja met bijna 50 procent belast. Chinese producten worden 34 procent duurder.
De maatregelen gaan volgende week woensdag in.