De Italiaanse politie is een onderzoek naar fraude en vervalsing gestart naar relikwieën die op internet te koop werden aangeboden. Met name resten van de katholieke computerprogrammeur Carlo Acutis, die later deze maand heilig wordt verklaard, leverden hoge biedingen op.
Bisschop Sorrentino van Assisi deed aangifte na een krantenartikel over de handel. Volgens hem is de kans groot dat het gaat om namaak, omdat alleen de kerk zelf relieken mag uitgeven. Bovendien is verkoop van resten van heiligen verboden volgens het kerkelijk recht.
“We weten niet of de relikwieën echt zijn of nep, maar als er sprake is van bedrog dan is het niet alleen oplichting, maar ook een belediging voor het geloof”, reageerde Sorrentino. “Waar de afgoderij van geld al niet tot leidt… Ik vrees de hand van de duivel.”
Van oudsher zijn relieken een belangrijk onderdeel van de katholieke geloofsbeleving. Voorwerpen die te maken hebben met religieuze figuren kunnen andere kerkgangers sterken in hun geloof. Het kan dan gaan om zaken die de heilige gebruikt heeft, zoals kleding, of lichaamsdelen als bloed, botten of haar.
In het geval van Acutis ontdekte Corriere della Umbria dat er op eBay grif geboden werd op relieken die van hem zouden zijn geweest. Zo stond een bod voor haar van hem vorig maand al op ruim 2000 euro voordat het kavel na de klacht werd verwijderd. Een echtheidscertificaat dat erbij geleverd werd, was vrijwel zeker nep: een benodigd waszegel ontbrak.
Hoewel de politie dus snel ingreep, blijkt het een hardnekkig probleem: ook vandaag wordt er op de veilingsite weer iets van Acutis aangeboden. Voor één enkele haar wordt bijna 100 euro gevraagd.
Acutis, die in 2006 op 15-jarige leeftijd aan leukemie overleed, staat bekend als Gods influencer. Als diepgelovige katholiek hield hij een website bij waarin hij wonderen en Mariaverschijningen beschreef. Paus Franciscus is van plan hem op 27 april als eerste millenial heilig te verklaren.
‘Zondig’
In het verleden was het niet ongebruikelijk dat er gehandeld werd in relieken, maar tegenwoordig keurt de Rooms-Katholieke Kerk dat af. In het geval van Acutis is zijn lichaam in een glazen kist opgebaard in een kerk te Assisi. Enkele lichaamsdelen zijn aan andere kerken wereldwijd geschonken.
Zo ging een deel van zijn hart naar de Amerikaanse bisschoppenconferentie en kreeg de organisatie van de Wereldkinderdag van het Vaticaan wat haartjes van Acutis gratis. “Daar hebben we om gevraagd vanwege zijn band met kinderen”, legt voorzitter Enzo Fortunato uit aan persbureau AP.
Fortunato vindt het respectloos dat anderen proberen winst te maken over de rug van de overleden jongen. “Het is walgelijk dat dit vercommercialiseerd wordt”, meent hij. “Het is niet alleen verwerpelijk, het is ook een zonde.”