Een eigen automaat die je in een bedrijf plaatst en zelf vult met frisdankblikjes, proteïnerepen of zelfs haarproducten. Steeds meer Nederlanders beginnen een eigen onderneming in verkoopautomaten. Bij de Kamer van Koophandel waren op 1 april meer dan twee keer zoveel verkoopautomaatondernemers ingeschreven als twee jaar geleden.

Er zijn nu meer dan 300 particulieren die zich hebben gericht op hun onderneming in de verkoopautomaten. Maar is het een slimme investering?

Passief inkomen

Vooral jongeren zijn geïnteresseerd in deze vorm van passief inkomen, zien verschillende verkopers van de automaten. Volgens Jan-Willem Brouwer, accountmanager bij Vending@work, is het een manier om redelijk makkelijk geld bij te verdienen. “Jongeren schaffen een of meerdere automaten aan, zoeken geschikte locaties zoals bedrijven, kapperszaken of sportscholen en gaan deze automaten zelf vullen. De opbrengst daarvan houden ze zelf.”

Verkopers van de automaten zien dat jongeren vooral worden geïnspireerd door sociale media. Op TikTok en Instagram staan honderden filmpjes van jongeren die laten zien hoe het werkt. Zo ziet Brouwer dat het vrij laagdrempelig is om zoiets te beginnen, en in de meeste gevallen krijg je wekelijks de omzet gestort op je rekening.

Ghiel Wijdeven is een van de jonge investeerders die zich bij de KvK inschreef als eigenaar van verkoopautomaten. Samen met een vriend heeft hij drie automaten, komende maanden komen daar weer twee bij. “Ik kwam regelmatig op plekken waar die machines stonden. Via Instagram zag ik toen dat het mogelijk was om iets extra’s te verdienen met zo’n automaat, dus besloot ik ongeveer een jaar geleden samen met een vriend een machine te kopen.”

Zo staat er nu een automaat in een sportschool en een bij een kapper. “Het idee is dat je locaties zoekt die er behoefte aan hebben. Het kostte de kapperszaak bijvoorbeeld zelf geld om drinken te regelen, dus dat doen wij nu voor hen.”

Ongeveer twee uur in de week werken de jongens aan hun verkoopautomaat-bedrijf: ze benaderen dan ondernemers of die geïnteresseerd zijn in het plaatsen een machine, kopen producten in en bepalen vervolgens zelf de inhoud en de prijs daarvan. Wijdeven: “In een app kan ik zien wat de voorraad is en krijg ik meldingen of er iets leeg of fout is. Daarnaast ben ik veel bezig met het zoeken van nieuwe plekken en het benaderen van eigenaren, maar dat zie ik niet echt als werken.”

‘Massa is kassa’

Ze rekenden precies uit wanneer ze winst gaan maken: “Het is echt massa is kassa. Daarom komen er binnenkort meer machines bij. Het is nog geen vetpot, maar per machine moet je denken aan 600 tot 900 euro per maand. Pas na twee jaar gaan we echt winst maken.” Dat komt vooral vanwege de kosten: “We hebben best wel grote machines staan en de kosten daarvan variëren tussen de 3000 en de 5000 euro. Daarnaast moet je ook btw over je producten afdragen maar de locatie is het duurste.”

Financieel psycholoog Anne Abbenes begrijpt waarom veel jongeren verkoopautomaten aanschaffen en bij bedrijven plaatsen. “In tegenstelling tot het investeren in crypto is een verkoopautomaat iets heel tastbaars. Je ziet duidelijk wanneer de machine je geld oplevert en dat kan vooral voor jongeren een verstandige keuze zijn.”

Afgelopen week bleek nog uit onderzoek van het Nibud dat de financiële zorgen van jongeren verder toenemen. Door steeds hogere lasten voelt ongeveer een kwart van de jongeren zich machteloos.

Juist hierdoor denkt Abbenes dat jongeren dit soort investeringen doen. “Je hoort vaak: jongeren willen snel geld verdienen. Maar het is voor jongeren het allerbelangrijkste om financiële controle te krijgen in een wereld van veel onzekerheid. Ze willen er zelfstandig voor zorgen dat het goed gaat.”

Risico’s

Daarnaast durven jonge mensen tot eind in de dertig meer risico te nemen omdat hun brein volgens Abbenes nog niet volledig volgroeid is: “Het gevoel van opwinding is bij adolescenten overactief. Dus iets investeren of financiële risico’s nemen doen ze dan sneller.”

Of een verkoopautomaat daadwerkelijk een slimme investering is, vindt Abbenes moeilijk te voorspellen. “Investeren blijft een risico. Jongeren zijn al vatbaarder voor sociale media omdat ze het gevoel krijgen dat ze de boot missen. Maar in dit geval kun je het risico goed inschatten omdat jongeren precies kunnen berekenen wanneer ze hun investering terugverdienen.”

Door Haluk