Zes jaar nadat een deel van de eeuwenoude stadsmuur van Maastricht plotseling was ingestort, is de vestingwal in oude luister hersteld. Vandaag is het open dag, nadat gisteravond de muur officieel werd heropend met een speciaal gebrouwen bier.

“Dit is het stevigste vestingwerk van Nederland. Dit moet eeuwen meekunnen”, zegt bouwkundig ingenieur Ron Werné bij L1Nieuws.

Ongeveer de helft van de muur is in oude staat teruggebracht, precies zoals de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed had geëist laat Werné weten. Voor het herstel zijn ruim 2500 natuurstenen uit de constructie gehaald. 250 van die stenen zijn vervangen door ‘nieuwe’ exemplaren, de rest is op de oude plek teruggezet. De hele hersteloperatie kostte tien miljoen euro.

Brokstukken

In de nacht van 24 op 25 maart 2019 stortte een deel van de beeldbepalende stadsmuur van Maastricht totaal onverwacht in. De brokstukken vielen in een naastgelegen vijver. Later verzakte nog een deel van de stadsmuur en het ernaast gelegen rondeel.

Veel tijd en geld gingen op aan het onderzoek naar de oorzaak van het instorten en de bouwkundige staat van de rest van de muur. Zo hebben de deskundigen alsnog de oorzaak achterhaald. “Dat was een samenloop van omstandigheden, maar kortgezegd komt het erop neer dat na 500 jaar water in de constructie is gekomen”, zegt Werné. “Daardoor is langzaam materiaal weggespoeld en is de constructie bezweken.”

Met die wetenschap is de muur dus nu in oude staat hersteld, maar wel met een aantal kleine verschillen. De ingenieur: “Er zijn wat natuurstenen blokken bij gekomen. De schietgaten waren eerst dicht en zijn nu open. En er is een aarden wal aan de onderkant bij gekomen.”

Veel Maastrichtenaren hebben de afgelopen zes jaar gemopperd. Vooral omdat de hersteloperatie zo lang moest duren terwijl er vooral in het begin helemaal niets leek te gebeuren.

Nu zijn de reacties positiever. “Dagelijks komen mensen hier kijken en spreken ze toch hun verbazing uit over hoe mooi het er nu bij ligt”, zegt Werné. “Zonder graffiti en hopelijk blijft dat ook zo.”

“Die instorting was toch wel groot nieuws en we hebben lang geduld moeten hebben”, aldus stadsgids Pieter Frijns, die net aan een rondleiding bezig is. “Maar het ligt er nu mooi bij en we kunnen weer wat nieuws vertellen aan de mensen.”

Door Haluk