Een rechter uit de VS heeft de Amerikaanse regering opgedragen een asielzoeker terug te halen die per abuis naar een terreurgevangenis in El Salvador is overgeplaatst. Het is volgens critici van president Trump een van vele fouten die werden gemaakt bij zijn overhaaste anti-immigratiemaatregelen.

De 29-jarige Kilmar Armando Abrego Garcia was in 2011 naar de VS gevlucht vanwege bendegeweld in El Salvador. In 2019 had een rechter bepaald dat hij niet meer zomaar naar zijn geboorteland kon worden uitgezet, omdat hij daar gevaar zou lopen. Toch werd hij vorige maand met ruim 200 andere migranten door de regering-Trump overgevlogen naar een megagevangenis in dat land.

In de rechtszaak die zijn gezin aanspande om hem terug te krijgen, gaf immigratiedienst ICE toe dat er een fout was gemaakt: de opmerking dat Abrego Garcia niet mocht worden uitgezet was weggevallen op interne documenten, waardoor hij op de passagierslijst van de deportatievluchten terechtgekomen was.

ICE hield desalniettemin vol niets meer te kunnen doen: omdat hij inmiddels in El Salvador was opgesloten, zou justitie in de VS niks meer over hem te zeggen hebben. De rechter wijst dat argument van de hand en droeg de regering-Trump op Abrego Garcia voor maandag terug te halen.

Speerpunt van uitzettingsbeleid

Abrego Garcia werd opgesloten in de CECOT-gevangenis, een plek waar de regering 40.000 verdachten van terrorisme en bendegeweld vasthoudt. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat de gevangenen daar aan hun lot worden overgelaten, met tientallen in één cel, onvoldoende medische aandacht en geen inspanningen voor rehabilitatie.

President Trump presenteerde overplaatsingen naar de CECOT juist als een speerpunt van zijn uitzettingsbeleid. Volgens het Witte Huis zijn de migranten die erheen zijn gebracht gevaarlijke bendeleden. Advocaten en mensenrechtenorganisaties wijzen er echter op dat er in meerdere gevallen gebrekkig bewijs is gebruikt: zo leken verdachte tatoeages of uitlatingen op sociale media al voldoende om uitgezet te worden.

Er komt daarnaast nog een uitspraak van het Hooggerechtshof over de vraag of Trump wel gemachtigd was een oorlogswet in te zetten die hij gebruikte voor versnelde uitzettingen. Trump haalde daarvoor een wet uit 1789 aan die eerder alleen in oorlogstijd is gebruikt. Het argument van het Witte Huis daarvoor is dat illegale immigratie neerkomt op een vijandelijke invasie.

Hoger beroep

In het geval van Abrego Garcia kon ICE zelfs bij navraag van de rechter niet precies zeggen waarom hij was opgepakt en op welk gezag hij werd uitgezet. Een advocaat moest toegeven dat die informatie hem niet bekend was. Een politie-informant had Abrego Garcia er in 2019 van beticht een bendelid uit New York te zijn, hoewel verder bewijs ontbrak en Abrego Garcia nooit in die stad woonde.

Het Witte Huis beweerde dat uit inlichtingen blijkt dat Abrego Garcia betrokken is bij mensenhandel door de bende MS-13, maar publiceerde daarover geen details. Wel ging de overheid onmiddellijk in beroep tegen het gerechtelijk bevel om Abrego Garcia terug te halen. “Volgens ons heeft de rechter helemaal niets te zeggen in El Salvador”, herhaalde de woordvoerder van het Witte Huis.

Door Haluk