Lange tijd leek elke film gebaseerd op een videogame gedoemd te mislukken. Maar na meerdere grote successen de afgelopen jaren lijkt Hollywood een nieuwe goudmijn in handen te hebben.
Kaskrakers als Five Nights at Freddy’s en The Super Mario Bros. Movie zorgden voor enorme aantallen kijkers en hoge opbrengsten. Zo haalde The Super Mario Bros. Movie, gebaseerd op de iconische Nintendo-game, wereldwijd meer dan een miljard dollar op.
De verfilming van Minecraft kon dan ook niet lang meer op zich laten wachten. Met meer dan 300 miljoen verkochte exemplaren is het de populairste videogame aller tijden. In het spel kunnen gebruikers hun eigen wereld bouwen, zonder een vooraf gesteld doel.
Eerder deze week kwam de film A Minecraft Movie uit. De eerste signalen laten zien dat ook de film een succes gaat worden. “Hollywood is hongerig naar nieuwe dingen”, zegt gamejournalist Ron Vorstermans.
“Games zijn de nieuwe goudmijn”, zegt Vorstermans. “De gamewereld is veel groter dan de hele filmindustrie. Dat kan enorm veel kijkers en dus geld opleveren.”
Ook games profiteren
Volgens de gamejournalist snijdt het mes aan twee kanten. Niet alleen trekken de films een breder publiek naar de games, ook geeft het de spelers van de game een nieuwe dimensie om zich verder in het spel onder te dompelen. “Toch is er vaak bij de maker van de film weinig passie voor de game te zien.”
Jarenlang waren films gebaseerd op games geen succes. Films als DOA: Dead or Alive (2006), Street Fighter: The Legend of Chun-Li (2009) en House of Dead (2003) werden bestempeld als flop. Maar vandaag de dag zijn er meer dan vijftig films en series in ontwikkeling die hun oorsprong vinden in een game.
“Hollywood is in zekere zin een gesloten industrie”, legt Vorstermans uit. “Ze hadden daar even nodig om door te hebben hoe volwassen games geworden zijn. Het zou dan ook onlogisch zijn om er niks mee te doen. Je koopt iets goeds wat al bestaat en bewezen succes heeft gehad.”
Vorstermans benadrukt dat ook de game-industrie blij is met de ontwikkeling in Hollywood. Vooral omdat een game als Minecraft weinig meer te groeien heeft in de game-industrie. “Ze willen het merk breder blijven maken en dan valt er nog veel te halen in de films.”
Slechte recensies
De gamejournalist heeft geen hoge verwachtingen van de verfilming van Minecraft, al ziet hij op basis van de eerste beelden wel dat het met liefde voor het spel gemaakt is. Zijn mening wordt gedeeld door veel recensenten. Zo kreeg de film slechte kritieken in The Guardian en The New York Times.
De reacties passen in het beeld dat gamefilms zelden lovende recensies krijgen. Of het de makers in Hollywood heel veel uitmaakt, vindt Vorstermans lastig te zeggen. “Onderaan de streep staan ze garant voor succes en er wordt veel geld verdiend.”