In zijn eerste honderd dagen in het Witte Huis heeft president Trump de aanval geopend op trans personen. Op scholen mogen ze niet meer meedoen aan vrouwenwedstrijden of gebruik maken van vrouwenkleedkamers. In hun paspoort moeten voortaan het geslacht en de naam bij geboorte staan.

Ook Nederlandse trans en non-binaire personen met een ‘X’ in hun paspoort merken hiervan de gevolgen: hun is afgeraden naar de VS af te reizen, uit vrees voor represailles of weigering van toegang tot het land.

“We zijn doodsbang voor wat ons nog te wachten staat”, zegt Keira Richards, een 25-jarige transgender vrouw uit Denver, Colorado. Deze staat in het midden van het land is een sanctuary state, een toevluchtsoord voor mensen uit de lhbtq-gemeenschap vanwege de hoge mate van acceptatie en uitvoerige wetgeving.

Met haar vrijwilligersorganisatie The Trans Continental Pipeline helpt ze trans personen die naar Colorado willen verhuizen omdat ze zich onveilig voelen in de staat waarin ze wonen.

“Voordat Trump president werd, bestonden er op staatsniveau al wetten die de rechten van trans personen ondermijnen”, zegt Richards. Denk bijvoorbeeld aan Ohio, waar trans personen het toilet moeten gebruiken van het geslacht dat op hun geboortecertificaat staat. Of in Florida, waar trans jongeren al langer geen toegang hebben tot medicijnen zoals hormoonremmers. “Maar zodra je de staatsgrenzen overging, zeker naar Democratische staten, was dat geen probleem meer.”

Sinds Trumps aantreden is de veiligheid van trans personen allesbehalve vanzelfsprekend, merkt Richards. “Er is veel angst onder trans personen die in staten wonen met zwakke lhbtq-wetgeving, omdat ze vrezen niet langer beschermd te worden door de maatregelen die de federale overheid nu neemt. Dat is echt onmenselijk.”

Huis uit gezet

Ze denkt aan die keer dat ze een transgender vrouw had opgevangen die twintig uur in de bus had gezeten vanuit Alabama, omdat ze zich daar niet langer veilig voelde. Of aan de paar keer dat ze minderjarige trans personen had geholpen die het ouderlijk huis uit waren gezet. Hun ouders waren bang dat ze vervolgd zouden worden omdat hun kind transgender is.

In oktober vorig jaar ontving Richards’ organisatie 22 verhuisverzoeken. Toen Trump een maand later de verkiezingen won, steeg dat aantal naar 400. Inmiddels helpt ze, samen met dertien andere vrijwilligers, zo’n 700 trans personen die hun toevlucht zoeken in Colorado.

Dat het klimaat voor trans personen in de VS is verhard, merkt ook Eli Gray (35). Wekelijks organiseert hij een online praatgroep met tientallen trans personen uit het land, waarin ze bespreken hoe Trumps decreten hen raken. “Met name onze veiligheid is in het geding. Zo nemen fysiek geweld en transfobie toe. En huisvesting is een groot probleem.”

Gray hoort steeds vaker verhalen van trans personen die worden afgewezen voor een huis, zodra de verhuurder ontdekt dat ze transgender man of vrouw zijn. “Er zijn wetten om discriminatie op de woningmarkt tegen te gaan, maar nu het woord ’transgender’ is geschrapt van Amerikaanse overheidswebsites en Trump een streep haalt door discriminatiebeleid binnen overheidsafdelingen, lijkt dat niet meer van toepassing te zijn.”

Bureaucratische rompslomp

Gray verhuisde vorig jaar met zijn partner, ook een transgender man, van Texas naar Oregon, een andere sanctuary state. Maar ook daar merkt hij de gevolgen van Trumps beleid. Toen hij in februari een nieuw paspoort aanvroeg, kreeg hij het terug met zijn oude naam en geslacht, die hij al jaren niet meer gebruikt.

“Het wijzigen van je naam en geslacht is in de meeste staten bureaucratische rompslomp”, zegt Gray. Zo huurde hij een advocaat in die zes maanden bezig was om een X in zijn paspoort te krijgen. Hij vindt het onterecht dat de rechten van trans personen, waar ze lang voor hebben gevochten, met een paar pennenstreken kunnen worden teruggedraaid. “Onze strijd is voor niets geweest.”

Bij asiel- en vreemdelingenadvocaat Joycna Knang in Toronto staat de telefoon roodgloeiend sinds Trump herkozen is. Dagelijks bellen er Amerikaanse trans personen die asiel willen aanvragen in Canada.

“We krijgen soms wel 50 telefoontjes per dag van Amerikanen, van wie de meeste trans personen zijn”, zegt ze. Ze merkt dat de meeste asielaanvragen van transpersonen uit de VS nog worden geweigerd, omdat Amerikanen zich nog in eigen land kunnen verplaatsen voor veiligheid. “Maar er is wel een manier om naar Canada te komen voor werk of studie bijvoorbeeld, iets wat we steeds vaker adviseren.”

Volgens Aden Polydoros, een transgender man die twee jaar terug voor zijn studie naar Toronto verhuisde, worden trans personen in de VS als zondebok gebruikt om politieke redenen.

“Een groot deel van Trumps aanhang, vooral de conservatieven en extreme MAGA-aanhangers, wil niet dat wij bestaan. Het is pijnlijk dat zij niet inzien dat de maatregelen die ze steunen ingrijpende gevolgen hebben voor mensenlevens.”

Door Haluk