“Hiroshima. Het leek op Hiroshima”, zegt een anonieme Israëlische officier over de verwoesting die het Israëlische leger achterliet in de Gazastrook. Die vernietiging, aan het begin van de oorlog, deed deze militair denken aan de gevolgen van de eerste atoombom op Japan in de Tweede Wereldoorlog.
De militair sprak niet over de reguliere oorlogsvoering en de schade van de bombardementen, maar over de moedwillige vernietiging van Palestijnse bezittingen en gebieden om de Israëlische bufferzone rond Gaza groter te maken. Veteranenplatform Breaking the Silence publiceerde vandaag het verhaal van deze officier en van meer anonieme militairen, die veelal dienden in de eerste maanden van de oorlog, eind 2023 en begin 2024.
De Israëlische organisatie Breaking the Silence is tegen de bezetting van de Palestijnse gebieden en hoopt met het verspreiden van de getuigenissen daar een einde aan te maken. Militairen kunnen bij de organisatie anoniem hun verhaal doen.
Druk op Hamas
Vorige week kondigde defensieminister Katz aan dat Israël de buffer- of veiligheidszone wilde uitbreiden. Ook komt er een derde corridor, waarmee in het zuiden Rafah van Khan Younis wordt gescheiden. Volgens premier Netanyahu wordt daarmee de druk op Hamas opgevoerd zodat de gijzelaars zullen vrijkomen. “Het enige wat onze opmars zal tegenhouden, is het vrijlaten van onze gegijzelden”, zei ook de hoogste militair van Israël.
Ultrarechtse politici dromen zelfs van het annexeren van Gaza en Netanyahu steunt het plan van de Amerikaanse president Trump om de Palestijnen uit het gebied te zetten en er een luxeoord van te maken.
Volgens een Israëlische mensenrechtenorganisatie had Israël zijn bufferzone na het begin van de oorlog tot 16 procent van de Gazastrook uitgebreid. Vorig jaar mei was dat toegenomen tot ongeveer een derde van het Palestijnse gebied, bleek uit een analyse van Al Jazeera. Met de Netzarim-corridor in het midden van Gaza heeft Israël sinds de hervatting van het offensief vorig maand nu zeker de helft in handen, zegt een Israëlische onderzoeker tegen persbureau AP.
De VN-mensenrechtencommissaris Türk bestempelde de massale vernietiging in het grensgebied begin vorig jaar al als een oorlogsmisdaad.
Militairen kregen en krijgen de opdracht om grote stukken land plat te walsen. “Alles gaat eraan”, zegt de eerdergenoemde officier. “Alle gebouwen en alle andere dingen. Alles.” Een sergeant vertelt dat zijn eenheid ’s ochtends te horen kreeg welke huizen ze moesten opblazen. “Een stuk of vijf à zeven per dag. En dat iedere dag opnieuw.”
Een ander zegt dat het buffergebied letterlijk een kill zone was, waarin iemand werd neergeschoten zodra die te dichtbij kwam. Er zouden tegelijkertijd geen duidelijke afspraken zijn geweest wat te dichtbij precies was. Een van de geïnterviewde militairen zegt dat de grens aanvankelijk op 2 kilometer stond.
Het Israëlische leger zegt na vragen van AP dat het werkt aan het beschermen van de staat Israël en met name de dorpen langs de Gazastrook die bij de terreuraanval van 7 oktober 2023 werden aangevallen.