Het zijn onzekere dagen voor organisatoren van paasvuren. Niet corona of stikstof, maar de aanhoudende droogte zet dit jaar mogelijk een streep door de vuren die vooral in het noorden en oosten van het land traditie zijn.

Uit een belronde van de NOS blijkt dat meerdere organisatoren in onzekerheid zitten. In Nederland zijn jaarlijks honderden paasvuren, die op eerste of tweede paasdag worden aangestoken. Pasen valt dit jaar op zondag 20 en maandag 21 april.

Geen vuur maar de milieustraat

Een van die paasvuren, in buurtschap Barger-Oosterveen in Drenthe, gaat hoogstwaarschijnlijk niet door. Dat maakte organisator Henk Wanders gisteren bekend bij Hart van Nederland. De kosten spelen hierbij een grote rol. Als het paasvuur niet doorgaat, blijft de organisatie achter met een lading snoeihout en takken, die eigenlijk aangestoken zou worden.

Voor de organisatie rest dan een bezoek aan de milieustraat. “En dat loopt in de papieren”, zegt Wanders. Hij houdt desondanks de deur nog op een kier. “Als het begint te regenen, kunnen we snel opbouwen. Bij een aantal bekenden liggen genoeg takken om een bult te maken.”

Ook in Heino, in Overijssel, worden eventuele regenbuien verwelkomd. “Er is een klein beetje regen voorspeld”, zegt Roy Vrolijken. Elders in Overijssel, in Espelo, klinkt hetzelfde verhaal. “We wachten dus nog af voor we iets annuleren”, zegt Marc Oostenenk. “Bij ons staat nog regen voorspeld, dus dat wachten we af voor we iets annuleren.”

In Wedde, in Groningen zien ze het somber in. Vandaag krijgen ze uitsluitsel van de gemeente. “Deze week blijft het droog en volgende week is er wel wat regen, maar dat zie ik als een druppel op de gloeiende plaat”, zegt een van de organisatoren.

Verhoogd risico op natuurbranden

In de gemeente De Fryske Marren staat al vast dat de paasdagen dit jaar zonder vreugdevuren zijn. Vorige week maakte de gemeente, waar onder meer Joure en Lemmer onder vallen, bekend paasvuren voorlopig niet toe te staan. “Een paasvuur is een mooie traditie, alleen moet het wel verantwoord zijn. Helaas is het risico op natuurbrand te groot”, stelt de gemeente.

De afgelopen dagen en weken was het al vaak raak. Zo moest de brandweer gisteren op meerdere plekken uitrukken, zoals bij Hilversum en in Zaandam. Vorige week ging ongeveer 130 hectare natuur bij Ede in vlammen op. De grote natuurbrand was veroorzaakt door een oefening van defensie. In bijna heel Nederland geldt nu een verhoogd risico op natuurbranden.

Stookverbod

Daardoor lijkt de kans op het doorgaan van een paasvuur voor sommigen al bijna verkeken. Zo geldt in de Friese gemeente Ooststellingwerf al een paar dagen een stookverbod. Voor de organisatoren van het paasvuur in Elsloo kwam het bericht niet geheel onverwachts. “We voelden de bui al een beetje hangen”, zegt Tom Ligthart.

Ook in 2019 was de droogte de spelbreker voor paasvuren. Toen gingen vreugdevuren massaal niet door.

Vanavond komen Ligthart en de andere organisatoren bij elkaar om na te denken over wat ze doen als het paasvuur niet door mag gaan. Zo is er niet alleen een paasvuur, maar ook een feest in een tent. De afgelopen jaren werd het evenement volgens Ligthart “hartstikke goed” bezocht. Hij spreekt van een paar duizend bezoekers.

Vooralsnog koestert Ligthart nog enige hoop. “Zaterdag gaan we takken ophalen in de hoop dat het nog doorgaat.”

Door Haluk