De Adviesraad Migratie vraagt het kabinet meer te investeren in taalonderwijs voor arbeidsmigranten. Wie geen Nederlands spreekt heeft het lastig in onze samenleving, staat in een advies van de raad. De lessen moeten niet alleen betaald worden door de overheid, maar ook door werkgevers. In de baas z’n tijd zouden arbeidsmigranten taalles moeten krijgen.

De raad geeft over migratie onafhankelijk advies aan het kabinet en het parlement. In het advies gaat het vooral over arbeidsmigranten, een groep die nu nog vaak een geïsoleerde plaats heeft in de samenleving.

Afhankelijk van de gebruikte definities, bronnen en peildata lopen de schattingen van het aantal arbeidsmigranten in Nederland uiteen van 200.000 tot 800.000.

Taal is essentieel

De raad stelt dat in het algemeen de kosten en baten van arbeidsmigratie niet eerlijk zijn verdeeld. De lasten liggen bij de migranten zelf, terwijl vooral werkgevers kunnen profiteren van goedkope arbeidskrachten en specialistische kennis.

“Goed werkgeverschap geldt ook voor migrantenwerknemers”, staat in het advies. Daarom moeten alle werkgevers mee betalen, omdat zij “goed verdienen” aan de migranten.

Omdat arbeidsmigranten vaak langere tijd in Nederland blijven is taal “essentieel om goed te kunnen communiceren”. Uit recent onderzoek blijkt volgens de raad dat 55 procent van de arbeidsmigranten zegt slecht Nederlands te spreken.

Loopbaanontwikkeling

Gemeenten zien de problemen met arbeidsmigranten toenemen. Zo verdwijnen migranten van de radar en veroorzaken ze extra druk op de krappe woningmarkt. Werkgevers en uitzendbureaus regelen vaak huisvesting, maar wie zijn baan verliest, wordt meteen dakloos.

De Adviesraad Migratie vindt verder dat arbeidsmigranten vanaf de eerste dag moeten worden bijgepraat over hun rechten en plichten op een begrijpelijke manier. Daarnaast moeten zij zich in hun loopbaan kunnen ontwikkelen, zodat ze kunnen doorgroeien en eventueel ook in andere sectoren aan het werk kunnen.

Ondersteuning

Minister Eddy van Hijum kan zich vinden in het advies en hoopt dat werkgevers afspraken maken die arbeidsmigranten perspectief geven. De minister wijst naar de schoonmaakbranche waar al afspraken zijn gemaakt.

Ook regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB vinden dat werkgevers kennis van de Nederlandse taal moeten stimuleren bij hun werknemers.

In november pleitte Van Hijum al bij de Tweede Kamer voor ‘gerichte ondersteuning’. Want dan is de kans dat arbeidsmigranten in Nederland blijven ook groter en dat verkleint het arbeidstekort.

Door Haluk