Een beruchte hondenfokker uit Eersel is veroordeeld tot vijftien maanden cel, waarvan tien voorwaardelijk, voor het verwaarlozen van honderden dieren. Zijn ex-vriendin is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van tien maanden en een taakstraf van 200 uur.
Daarnaast mogen beide verdachten jarenlang geen dieren houden. De rechtbank acht bewezen dat de twee voor langere tijd de juiste zorg hebben onthouden aan een groot aantal honden.
De zaak kwam in 2022 aan het licht toen dierenactiegroep House of Animals beelden publiceerde waaruit bleek dat er op de fokkerij van de 69-jarige Jan P. honderden honden in erbarmelijke omstandigheden werden gehouden.
Vervuilde hokken
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voerde sindsdien meerdere controles uit. Uiteindelijk nam de NVWA alle honden af van de fokkers. Ze zaten in te kleine, vervuilde hokken. Ook kregen ze geen schoon drinkwater. Veel dieren waren vaak ziek en gestrest.
In 2023 moest de fokker op last van de rechter zijn bedrijf sluiten omdat de hondenfokkerij in strijd was met het lokale bestemmingsplan. P. trok zich daar niets van aan en de gemeente legde verschillende boetes op.
In maart 2024 troffen inspecteurs van de NVWA opnieuw honderden dieren aan bij de fokkerij. Het ging om onder meer ezels, pony’s en konijnen. Dat was de druppel: de fokkerij werd op last van de NVWA gesloten.
‘Langdurig tekortgeschoten’
Bij de behandeling van de zaak drie weken geleden ontkende P. alle aantijgingen. Hij zei dat zijn bedrijf “pico bello in orde” was, maar dat controleurs van de NVWA “iets anders opschreven”, citeerde Omroep Brabant hem destijds.
Zijn ex-vriendin Stephanie D. erkende veel problemen toen wel, maar zei dat die deels werden veroorzaakt door het groeiende aantal honden als gevolg van de stokkende verkoop na alle media-aandacht.
De rechtbank oordeelt dat de twee langdurig tekort zijn geschoten bij de verzorging van de honden. “De honden waren voor hun dagelijkse behoeftes en gezondheid volledig afhankelijk van de verdachten. Het is pijnlijk te constateren dat de dieren zo te lijden hebben gehad.”
Beperkte rol
De rechtbank rekent het de man aan dat hij nauwelijks iets deed om de situatie van de honden te verbeteren. “Het is betreurenswaardig en onbegrijpelijk dat de man ondanks alle schrijnende bevindingen nog steeds niet onderkent dat het niet op orde was.”
Bij het bepalen van de straf woog de rechtbank ook mee dat zijn bedrijf inmiddels is gesloten en dat hij al publiekelijk werd veroordeeld. Berichtgeving over zijn zaak heeft volgens de rechtbank “schadelijk gewerkt”. De straf voor P. valt iets lager uit dan de eis van het OM, die twintig maanden cel eiste, waarvan tien maanden voorwaardelijk.
Tegen Stephanie D. (50) eiste justitie vijftien maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Zij krijgt uiteindelijk een voorwaardelijke celstraf en een taakstraf opgelegd. Volgens de rechtbank werd de bedrijfsvoering vooral door P. bepaald en had de vrouw hierin een beperkte rol, schrijft Omroep Brabant. Ook woog de rechtbank mee dat de vrouw inzag dat de zorg voor de honden niet op orde was.
Tien jaar lang geen dieren houden
Naast de straffen mogen de verdachten de komende jaren geen dieren houden. Verdachte Stephanie D. heeft een houdverbod van drie jaar opgelegd gekregen, voor P. komt de rechtbank uit op tien jaar.
De rechter spreekt in het laatste geval van een bijzondere maatregelen, maar vindt het noodzakelijk dat de man langere tijd geen dieren mag houden. In die periode moet de verdachte ook meewerken aan controles op dit verbod. Daarnaast moet het bedrijf van de fokker een boete van 40.000 euro betalen.