De Consumentenbond roept mensen met een variabel energiecontract op om zich te melden. Zij kunnen volgens de bond geld terugkrijgen van hun energieleverancier.

Het gaat om consumenten die nu een variabel contract hebben en mensen die de afgelopen vijf jaar zo’n contract hadden.

Het meldpunt van de Consumentenbond is een vervolg op een recente uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam. Volgens die uitspraak is de manier waarop energieleveranciers tarieven wijzigen niet volgens de regels.

Gevolgen

De uitspraak ging over één klant van Vattenfall, maar volgens de Consumentenbond heeft de zaak gevolgen voor alle consumenten met een variabel contract. Dat zijn er miljoenen. Zij zouden jarenlang te veel hebben betaald.

Bij een variabel contract wordt de energieprijs doorgaans twee keer per jaar vastgesteld. Maar bij uitzonderlijke omstandigheden mag de leverancier ook tussentijds de prijs aanpassen.

Vattenfall zat volgens de rechter fout bij het zogeheten wijzigingsbeding in de algemene voorwaarden. Dat beding was de basis waarop Vattenfall de tarieven verhoogde.

Maar het beding is oneerlijk, volgens de rechter, en dus ongeldig.

De Consumentenbond zegt dat alle leveranciers hetzelfde beding gebruiken. En dus verhoogden alle energieleveranciers ten onrechte tarieven bij een variabel contract.

Schade

Het meldpunt moet nu duidelijk maken hoeveel consumenten te veel betaalden en hoe groot de schade is. De Consumentenbond wil daarna met de energieleveranciers praten over schadevergoedingen.

“De bedoeling is om er samen uit te komen”, zegt een woordvoerder van de bond. “Maar we sluiten juridische procedures niet uit.”

Energie Nederland, de vereniging van energieleveranciers in Nederland, laat weten niet inhoudelijk te kunnen reageren. “Wij blijven vertrouwen op de juistheid van de algemene voorwaarden”, zegt een woordvoerder.

Door Haluk