Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet ook in de toekomst een dwangsom van 50.000 euro per dag aan de gemeente Westerwolde betalen als het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol is. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden in hoger beroep bepaald.

De rechter had het COA afgelopen najaar een dwangsom van 50.000 euro per dag opgelegd bij overschrijding van de maximale bezetting van 2000 asielzoekers in Ter Apel. Het COA was het daar niet mee eens en ging in beroep.

Tijdens het hoger beroep betoogde het COA alles te doen om drukte in Ter Apel te voorkomen. Het opvangorgaan stelt dat het nakomen van de afspraak wordt bemoeilijkt door omstandigheden als een hoge asielinstroom en sluiting van (nood)opvanglocaties.

Langdurig overschreden

Het hof stelt, net als de rechtbank eerder, dat het COA meer asielzoekers op andere locaties kan opvangen. In het vonnis wijst het gerechtshof erop dat het COA er eerder langdurig niet in is geslaagd zich aan de afspraken te houden. Ook kan het COA niet garanderen dat het maximumaantal nooit meer wordt overgeschreden, aldus het hof.

De afgelopen maanden is het gelukt om het aantal asielzoekers onder de 2000 te houden, maar een paar keer was het kantje boord. Zo verbleven er begin februari – op twee mensen na – bijna 2000 mensen in het aanmeldcentrum.

Het hof waarschuwt in de uitspraak voor eventuele gevolgen van de grote drukte in het aanmeldcentrum. “Overschrijding van het aantal asielzoekers leidt tot spanningen, allereerst in de locatie zelf, maar ook in de omgeving.”

“Verder is er bij overschrijding van het maximum minder ruimte om aandacht te geven aan een speciale categorie asielzoekers, de zogenaamde ‘veiligelanders'”, aldus het hof. “Die groep zorgt zowel in als buiten de locatie voor (veel) meer overlast dan de gemiddelde mensen in de opvanglocatie”, citeert RTV Noord uit het vonnis.

Eerder won de gemeente Westerwolde ook al twee keer een kort geding over het maximumaantal van 2000 asielzoekers. De laatste keer, eind oktober vorig jaar, verhoogde de rechter in Groningen de dwangsom naar 50.000 euro per dag, met een maximum van 5 miljoen euro. Dat maximumbedrag blijft staan.

Door Haluk