De visbranche is niet blij met een nieuw advies in de zogenoemde Viswijzer. Die adviseert sinds vandaag om geen makreel meer te kopen. De vangst van makreel is niet meer duurzaam, concludeert de organisatie achter de Viswijzer.

De Viswijzer, van de organisatie Good Fish en gelieerd aan het Wereld Natuur Fonds, is bedoeld om het consumenten “makkelijker te maken om voor duurzame vis te kiezen”. In het overzicht krijgt elke vissoort een groen, oranje of rood symbool. Rood betekent dat het wordt afgeraden om de vis te kopen. Sinds vandaag staat de makreel op de ‘rode lijst’ van de viskieshulp.

Door overbevissing is het niet meer verantwoord om makreel in de Atlantische Oceaan te vangen of om die vissen te kopen, aldus de Viswijzer. Dat komt volgens de organisatie door een gebrek aan internationale afspraken. Sinds 2010 worden er geen vangstafspraken meer gemaakt, waardoor elk land zijn eigen quotum bepaalt. Daardoor komt de totale vangst een stuk hoger uit dan het wetenschappelijk advies.

Noorwegen en Faeröereilanden

De Visfederatie, een brancheorganisatie voor de visverwerkende industrie en visgroothandel, staat niet achter het advies van die viskieshulp. Volgens de organisatie maakt de Viswijzer geen gebruik van de nieuwste wetenschappelijke informatie. Ook stelt de organisatie dat vooral Noorwegen en de Faeröereilanden verantwoordelijk zijn voor overbevissing en vissers en consumenten in de Europese Unie daarvan de dupe zijn.

Ze waarschuwen voor de grote impact van het besluit op de Nederlandse vissector. Zo is het is mogelijk dat makreel nu uit de schappen verdwijnt, meldt vakblad Distrifood. Met supermarkten zijn allerlei afspraken gemaakt over duurzaamheid van vis die ze verkopen. “Als supermarkten principieel zijn, stoppen ze de verkoop”, zegt directeur Margreet van Vilsteren van Good Fish tegen het blad.

Makreel draagt al sinds 2019 niet meer het MSC-keurmerk, een wetenschappelijk onderbouwde maatstaf voor duurzaamheid. De vis werd sindsdien nog wel verkocht, omdat makreel in de Viswijzer nog niet op rood stond.

Door Haluk