Het kabinet noemt het verdwijnen van 1600 voltijdbanen bij Tata Steel een grote schok voor de medewerkers. “Mensen hebben hier vaak jaren gewerkt”, zegt minister Hermans (VVD) van Klimaat en Groene Groei. “Deze reorganisatie is voor de mensen die hierdoor geraakt worden een ingrijpende boodschap.”
Hermans is met Tata in gesprek om de staalfabriek in IJmuiden met miljarden euro’s aan overheidssteun te verduurzamen. Het kabinet gaat door met die gesprekken om “zo snel als haalbaar” afspraken te maken voor een “schonere en duurzamere” staalproductie, zegt Hermans.
“Het is niet een stap op weg naar een vertrek uit Nederland”, zegt minister Beljaarts (PVV) van Economische Zaken naar aanleiding van de vandaag aangekondigde ontslagronde. “In de gesprekken met de ceo van Tata komt naar voren dat ze willen blijven en dat de verduurzamingsplannen nog overeind staan.” Tata heeft het kabinet laten weten dat deze ingreep noodzakelijk is om de concurrentie aan te kunnen.
Beljaarts heeft daar begrip voor. “Staal is al langer een moeilijke markt door het Chinese staal dat op de markt komt.” Daar komen de importheffingen van de regering-Trump nu bij. Hij noemt het besluit een eigen financiële verantwoordelijkheid van het bedrijf. Hij verwacht dat de medewerkers die het betreft door de krapte op de arbeidsmarkt snel een andere baan zullen vinden.
Onbehoorlijk
GroenLinks-PvdA, de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer, vindt het juist “onbehoorlijk” om vlak voor de transitie naar een schonere en duurzamere fabriek “2000 mensen eruit te gooien”, zegt Kamerlid Thijssen. Op initiatief van zijn partij worden naast duurzaamheidseisen ook eisen gesteld aan de gezondheidswinst voor omwonenden.
Thijssen vindt dat de reorganisatie met respect voor de omwonenden en de werknemers moet plaatsvinden. “Je mag als overheid eisen stellen aan hoe er met de mensen daar wordt omgegaan.”
Het CDA spreekt van het zoveelste bewijs dat de industrie het zwaar heeft in Nederland. Partijleider Bontenbal wil dat het kabinet nog voor de zomer ingrijpt. “Schrap de CO2-heffing en maak het Europese speelveld van energiekosten en nettarieven eerlijker.” De SP wil de staalfabriek juist nationaliseren en volledig in overheidshanden brengen.
Vakbonden ontstemd
Ook de vakbonden zijn ontstemd over de aangekondigde bezuiniging. FNV erkent dat Tata het op dit moment zwaar heeft, onder meer vanwege de duur uitgevallen renovatie van een hoogoven en de relatief hoge kosten voor de Nederlandse industrie. Maar, zegt vakbondsbestuurder Cihan Lacin, die situatie “mag niet worden misbruikt” voor het ontslaan van medewerkers.
Vakbond De Unie is niet verrast dat de directie gaat reorganiseren, maar is wel geschrokken van het aantal mensen dat wordt ontslagen. Marten Jukema van vakbond CNV noemt de ingreep een “staalharde en ijskoude mededeling, die de levens van duizenden medewerkers en hun gezinnen compleet op zijn kop zet”. Hij heeft weinig begrip voor de economische situatie van Tata.
Maandag komen leden van de vakbond samen om de reorganisatie te bespreken. Acties zijn niet uitgesloten, zegt vakbond FNV.
Schoon en groen
“Deze reorganisatie lost niets op”, zegt Greenpeace. De milieuorganisatie strijdt al jaren tegen de vervuiling van het staalbedrijf en zegt op te komen voor de medewerkers en de omgeving.
“De fabrieken zijn sterk verouderd, stoten kankerverwekkende stoffen uit en kunnen in deze staat niet openblijven.” Bovendien denkt Greenpeace niet dat het bij deze bezuinigingsronde blijft omdat Tata Steel miljoenenboetes riskeert.
“Deze beslissing heeft een enorme impact op de regio IJmond en de provincie Noord-Holland en raakt veel werknemers en hun gezinnen”, zegt de Noord-Hollandse gedeputeerde Esther Rommel. Wat de provincie betreft is er een toekomst voor het staalbedrijf in de regio, “als deze toekomst groen en schoon is”.