Wie bij kamperen denkt aan luchtbedden opblazen, haringen krom slaan en met een wc-rol onder je arm langs de buren lopen, heeft een wat verouderd beeld. Nederlandse campings lopen voorop met investeringen in luxe faciliteiten, concludeert kampeerorganisatie ACSI.
Campings zien een groeiende vraag naar luxevoorzieningen, zegt ACSI, die in heel Europa campings inventariseert en inspecteert. Comfort en service worden steeds belangrijker. Daarbij gaat het om kant-en-klare tenten of chalets, wifi, entertainment en “ontzorgen in het algemeen”. Vooral privésanitairgebouwtjes – met een douche en toilet pal naast de eigen tent of caravan – schieten als paddenstoelen uit de grond.
Tijdens de coronajaren zetten veel Nederlandse campings voor het eerst individuele toiletgebouwtjes neer, als dé uitkomst om toch nog gasten te kunnen ontvangen. Het bleek zo aan te slaan dat nu al 1 op de 6 campings plekken met privésanitair aanbiedt.
Ook in Frankrijk zijn plekken met een eigen toiletgebouwtje in trek. In Italië en Duitsland kunnen kampeerders vaak een gereserveerde douche of wc in een gemeenschappelijk sanitairgebouw krijgen.
150 meter lopen
Nico Willemsen van vakantiepark Het Liederholt in Beekbergen kan de vraag naar plekken met een privé-badkamer amper bijhouden. Op zijn camping op de Veluwe is men druk bezig om nieuwe kleine sanitair-units te plaatsen. Ze hebben een douche, een wc, een wastafel, en kastjes om bijvoorbeeld handdoeken op te bergen.
“Voor ouderen is dit een uitkomst, maar ook voor gezinnen met kleine kinderen”, vindt Willemsen. “Voor een toiletgebouw moet je al gauw 150 meter lopen. Ik denk dat zestig, zeventig procent van de mensen deze accommodatie kiest als er de keus is tussen een groot toiletgebouw of dit.”
Sauna of jacuzzi
Mensen zijn bereid om er extra voor te betalen. Voor een plek met eigen sanitair betaal je op Het Liederholt 25 euro per nacht extra. En overal werken investeringen door in de prijzen. De ACSI zag het afgelopen jaar een prijsstijging van 14 procent op Nederlandse campings ten opzichte van 2020.
Campings spelen in op de trend dat kampeerders meer op zoek zijn comfort, ziet Ramon van Reine, directeur van ACSI. “Die trend gaat doorzetten”, verwacht hij. “Er zijn al plekken met een eigen sauna of jacuzzi. Dat zul je steeds meer gaan zien.”
Hoewel de tijd van met z’n allen afwassen bij het toiletgebouw hier verleden tijd is, blijft de belevenis volgens Van Reine nog hetzelfde. “Je staat nog steeds midden in de natuur, en een sociaal aspect is er nog steeds.”
Boerencampings en natuurkampeerterreinen
En wie nog in een koepeltentje wil kruipen en met een wc-rol over de camping wil wandelen? Volgens de ACSI-directeur kan dat nog steeds: “Die vakantieparken zijn er ook nog.” Toch is de hang naar luxe niet alleen zichtbaar bij grote vakantieparken met overdekte zwemparadijzen.
De Stichting Vrije Recreatie, de koepel van boerencampings, wijdt een speciale webpagina aan kampeerterreinen met privésanitair, “te midden van de rustieke charme van het boerenleven”. En zelfs op enkele natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer kun je een douche en toilet voor jezelf krijgen. Ook die plekken zijn populair en worden snel geboekt, vertelt Marcel van Dun van Staatsbosbeheer.
“We zagen dat er een groep mensen is die back to basic wil, maar dan wél met eigen sanitair”, aldus Van Dun, die ook vooral op gezinnen met jongere kinderen doelt. “Vandaar dat we daar op kleine schaal mee zijn begonnen.”
Twee van de 31 natuurkampeerterreinen bieden privésanitair voor 8,30 euro per nacht. “Verder zijn onze natuurkampeerterreinen gewoon back to basic: nergens is animatie en nergens is wifi.”