Waar de afgelopen dagen de aandacht vooral uitging naar de grote verliezen bij aandelen, kijken beleggers vandaag vooral naar de markt voor Amerikaanse staatsleningen. Daar gebeurt namelijk het tegenovergestelde van wat normaal gesproken gebeurt bij onrust op de financiële markten. En dat kan tot grote problemen leiden.
Gewoonlijk zijn staatsobligaties, leningen uitgegeven door landen, een toevluchtsoord voor beleggers als de aandelenkoersen kelderen. Beleggers verkopen dan aandelen en kopen obligaties. De Amerikaanse obligaties horen in zo’n situatie bij de populairste. Dat leidt tot veel vraag van beleggers, met als gevolg dat de rente die de VS over schulden moet betalen dan daalt.
Maar in de VS stijgt de rente sinds maandag juist flink. “Het is een hele unieke combinatie dat je aandelen ziet dalen en ook obligaties verkocht worden”, zegt analist Corné van Zeijl van vermogensbeheerder Cardano. “En dan zie je ook nog eens de dollar dalen. Met name die laatste twee zouden indicaties kunnen zijn dat het vertrouwen in de VS afneemt.”
Het gonst van de geruchten over mogelijke verklaringen. Zo zou China, een van de grootste buitenlandse bezitters van Amerikaanse staatsobligaties, aan het verkopen zijn. Japan, een andere grote investeerder, zou tijdens een recente veiling van staatsobligaties niet hebben ingetekend. Andere analisten en beleggers zoeken de verklaring bij hedgefunds. Dat zijn fondsen voor vermogende beleggers die met ingewikkelde strategieën op korte termijn veel winst willen genereren. Ze zouden door grote verliezen cash nodig hebben en daardoor gedwongen zijn te verkopen.
“Dit is allemaal tegelijk aan de hand,” denkt Shanawaz Bhimji, obligatiestrateeg bij ABN Amro. “De lucifer ontbrandt als China verkoopt. En de benzine zit verspreidt over de hedgefunds.” Volgens Bhimji hebben hedgefunds heel stevig belegd in Amerikaans schuldpapier, veelal met geleend geld. “Met een onverwachte en stevige beweging zoals in de afgelopen dagen zit je dan al snel in de problemen. De bank belt je dan om geld bij te storten”, legt Bhimji uit. “Als je dat niet kan is het klaar.”
‘BE COOL’
Ondertussen maant Donald Trump beleggers op zijn Truth Social-kanaal vanmiddag tot rust. “BE COOL! Everything is going to work out well. The USA will be bigger and better than ever before!”. Later aangevuld met “THIS IS A GREAT TIME TO BUY!!!”
Maar het economisch beleid van de Verenigde Staten stelt het vertrouwen van beleggers heel erg op de proef, zegt Van Zeijl. “Als het vertrouwen helemaal verloren gaat, heb je een groot probleem. Amerikaanse staatsobligaties zijn het anker in de financiële wereld en dat dreigt nu los te slaan.” Het zou ook betekenen dat nieuwe leningen aangaan voor de VS, naast het financieren van de omvangrijke al bestaande schuld, een stuk duurder wordt.
Volgens Bhimji is er momenteel te veel onduidelijk. “De vraagtekens bij het Amerikaanse begrotingsbeleid en een snel verslechterende economische situatie zijn een slechte combinatie. Er is veel onduidelijk en als iets onduidelijk is blijf je er van af.”