De Amsterdamse beurs is vandaag fors hoger geopend. De AEX schiet omhoog met bijna 7 procent in reactie op de aankondiging van president Trump dat hij zijn importheffingen afzwakt.
Gisteravond Nederlandse tijd kondigde de Amerikaanse president aan dat hij voor tientallen landen voorlopig afziet van strafheffingen. Dat zou voor Europa betekenen dat een invoerheffing van 20 procent van de baan is, wel blijft een standaardtarief van 10 procent van kracht. Hoewel het Witte Huis over Europa nog niet specifiek uitsluitsel over gegeven heeft, lijken beleggers goed nieuws te verwachten.
Het herstel op de financiële markten volgt op een aantal dagen van grote verliezen. Ook andere Europese beurzen veren flink op.
Herstel techbedrijven
Direct na de aankondiging van Trump stegen de Amerikaanse beurzen al. Met name de NASDAQ, de aandelenbeurs voor techbedrijven, steeg hard. De slotkoers kwam 10 procent hoger uit, de grootste stijging op één handelsdag sinds 2008.
Elektrische autofabrikant Tesla kreeg er 22 procent bij. Chipmaker NVIDIA herstelde met 18 procent koerswinst en Apple noteerde 15 procent winst.
Trump legde gisteren uit dat hij de maatregelen had gepauzeerd omdat investeerders “bang werden”:
Ook in Azië reageren de beurzen positief op de verlaging van de Amerikaanse importheffingen. De Japanse beurs staat op een plus van 9 procent en in Zuid Korea staat de belangrijkste beurs zo’n 6 procent winst.
De verlaging van de importtarieven geldt niet voor China. Integendeel, Trump heeft het importtarief voor Chinese producten verhoogd naar 125 procent. Desondanks staan ook de twee belangrijkste Chinese beurzen, die van Hongkong en van Shanghai, ook op winst.
Opluchting bij EU
EU-commissievoorzitter Von der Leyen noemt in een verklaring op X het pauzeren van de wederzijdse importtarieven een belangrijke stap in de richting van stabilisering van de wereldeconomie. Ze zegt blij te zijn met de pauze die president Trump heeft aangekondigd.
Volgens Von der Leyen zijn importheffingen “belastingen die alleen bedrijven en consumenten schaden”. Ze zegt zich daarom in te zetten voor een nultariefovereenkomst tussen de VS en de EU. “De Europese Unie blijft zich inzetten voor constructieve onderhandelingen met de Verenigde Staten, met als doel een soepele en wederzijds voordelige handel te bewerkstelligen.”
Ze benadrukt dat “duidelijke, voorspelbare voorwaarden essentieel zijn voor het functioneren van handel en toeleveringsketens”. Verder zegt ze dat Europa zich ook zal richten op andere handelspartners en samenwerking zoekt met landen die streven naar “een vrije en open uitwisseling van goederen, diensten en ideeën”.
“Deze crisis heeft één ding duidelijk gemaakt: in tijden van onzekerheid is de interne markt onze ankerplaats van stabiliteit en veerkracht”, zegt ze over de positie van de EU.
De Europese Unie had gisteren bekendgemaakt terug te zullen slaan in de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Vanaf begin volgende week zouden invoertarieven oplopend tot 25 procent gelden op een lange lijst goederen uit de VS, zoals sojabonen, vleesproducten, kunststof, staalproducten en cosmetica.