Volgens het Witte Huis past de pauze van negentig dagen op importheffingen in een zorgvuldig uitgedachte strategie van Donald Trump. Maar volgens Trump zelf besloot hij pas gisterochtend tot de koerswijziging. “We hebben het vanuit ons hart opgeschreven”, aldus de president. Eerder deze week diskwalificeerde het Witte Huis een pauze nog als “nepnieuws”.

De werkelijke reden voor Trumps ommezwaai is anders dan zijn vertrouwelingen willen doen geloven. Beleggers begonnen de afgelopen dagen Amerikaanse staatsobligaties te dumpen. Deze staatsleningen gelden normaal gesproken als een zeer veilige belegging. Bij dalende aandelenkoersen, zoals de afgelopen week, ‘vluchten’ beleggers vaak naar deze waardepapieren.

Nu was het tegendeel het geval, een teken dat beleggers hun vertrouwen in de kredietwaardigheid van de Amerikaanse overheid aan het verliezen waren. Daardoor steeg ook de rente die Amerika aan beleggers moet betalen als die geld aan de VS uitlenen. Immers, beleggers nemen meer risico en willen daar iets voor terugzien. Daardoor wordt het voor de VS duurder om geld te lenen, een financiële nachtmerrie voor Donald Trump die geld wil laten rollen.

Staatschuld

In zijn eerste regeringsperiode liet hij de staatsschuld met acht biljoen dollar (8.000.000.000.000 dollar) oplopen. Ook nu wil hij door het schuldenplafond heen breken om zijn peperdure plannen – hogere uitgaven en belastingverlagingen – te bekostigen.

Als zakenman is Trump zich er als geen ander van bewust dat duur krediet een cruciaal obstakel is. “Ik keek naar de obligatiemarkt, ik zag gisteravond dat mensen een beetje nerveus werden”, gaf hij toe.

De president sprak er gisteren over met zijn ministers van Financiën en Economie, en de directeur van de Nationaal Economische Raad. Trumps handelsadviseur Peter Navarro, een belangrijke architect van zijn agressieve handelsbeleid, was niet uitgenodigd.

Maandagavond belde Trump al een uur met bezorgde Republikeinse senatoren. Grote beleggers waarschuwden de regering-Trump achter de schermen al eerder voor de economische risico’s van zijn handelsoorlog.

‘Art of the Deal’

De pauze van negentig dagen werd eerder deze week al geopperd door Bill Ackman, een schatrijke investeerder die de campagne van Trump sponsorde. Afgelopen week waarschuwde de Wall Street-tycoon dat de president een “zelf veroorzaakte economische nucleaire winter” tegemoet ging.

Direct nadat het Witte Huis de importheffingen pauzeerde veranderde Ackman ineens van toon. Hij schreef op X: “Dit was briljant uitgevoerd door Donald Trump”. Critici zien het als bewijs dat Trump Wall Street in zijn zak heeft, maar Ackman zegt “zich te focussen op de uitkomst, niet hoe de worst gemaakt wordt”.

Hij noemde Trumps stap ‘Textbook, Art of the Deal’, een verwijzing naar de autobiografie van Trump die gisteren ook werd gebruikt door zijn woordvoerder Karoline Leavitt. “Veel media hebben duidelijk de Art of the Deal gemist”, aldus Leavitt.

‘Instinctief’

Maar Trump zei op zijn persconferentie gisteren dat hij ‘instinctief’ had gehandeld. Leavitt bleef ondertussen volhouden dat het een vooropgezet plan was. De minister van Financiën die aan haar zijde stond, Scott Bessent, vulde aan: “Dit was altijd al de strategie.” Maar achter de schermen speelde Bessent een grote rol in het bijsturen van Trump. Hij vloog zondag in het regeringsvliegtuig met Trump naar Washington en benadrukte dat de president een duidelijke eindstrijd moest bepalen. De Wall Street-miljardair adviseerde Trump zich te focussen op onderhandelingen met andere landen, en prees hem als “de meest behendige onderhandelaar”.

Trump schepte gisteravond tijdens een gala op dat bondgenoten hem nu opbellen en “zijn kont kussen” om afspraken te maken.

Voorkennis

Enkele uren voor zijn aankondiging schreef Trump in kapitalen op Truth Social: “Dit is een goed moment om te kopen!”. Daaruit bleek zijn voorkennis, want even schoten de koersen scherp omhoog.

Maar nu vandaag het besef indaalt dat de chaos onder Trump zal aanhouden, openen de beurzen weer met verlies. Economen verwachten dat de schade die Trump heeft aangericht aan de economie niet makkelijk hersteld zal worden.

Kort voordat Trump zijn opzienbarende besluit nam, keek hij op Fox News nog naar een interview met Jamie Dimon, de CEO van zakenbank JPMorgan Chase. Die schat de kans op een recessie in de VS op 60 procent Trumps ommezwaai, enkele uren daarna, mocht niet baten. De analisten van de grootste financiële instelling van de VS blijven bij hun voorspelling.

Door Haluk