De Consumentenbond heeft uitzonderlijk veel meldingen ontvangen via het nieuwe meldpunt over variabele energiecontracten. Binnen twee dagen zijn er al meer dan 77.000 meldingen binnengekomen.

“Het aantal blijft oplopen. Het is een van de drukst bezochte meldpunten ooit”, laat een woordvoerder weten. De Consumentenbond is bezig met het verzamelen van de meldingen en zal de betrokkenen uiteindelijk om correspondentie vragen. Daarna worden de meldingen onderzocht om te kijken of mensen inderdaad te veel hebben betaald.

De organisatie riep mensen begin deze week op zich te melden als zij nu of in de afgelopen vijf jaar een variabel energiecontract hadden, omdat ze dan mogelijk te veel hebben betaald voor hun energierekening.

“Het gaat om miljoenen mensen die een variabel contract hebben gehad”, aldus een woordvoerder. Het meldpunt komt voort uit een recente uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam. Het Hof stelde vast dat energieleveranciers in strijd met de regels de energietarieven tussentijds verhoogden.

De uitspraak ging over één klant van Vattenfall, maar kan gevolgen hebben voor alle consumenten met een vergelijkbaar contract. Deze mensen zouden jarenlang te veel hebben betaald. De Consumentenbond wil in kaart brengen hoeveel mensen schade hebben geleden.

Massaclaim voorkomen

Ook zal de organisatie om tafel gaan zitten met de energiebranche, maar wanneer dat gebeurt is door de drukte nog onduidelijk. “We zijn als het ware ingehaald door het aantal meldingen. Ze komen in groten getale binnen.”

Het doel van de Consumentenbond is om tot een compensatieregeling te komen en zo een massaclaim te vermijden. “Het geld kan beter naar de consumenten gaan dan naar proceskosten, maar mocht het tot een claim komen, dan kunnen wij die ook opstarten”, aldus de woordvoerder.

Voorlopig blijft het meldpunt nog open voor consumenten.

Door Haluk