“Hij is zelf nooit een groot voetballer geweest, maar was wel al van jongs af aan een groot leider.” Met die woorden typeert Guus Hiddink de vandaag op 82-jarige leeftijd overleden Leo Beenhakker in het radioprogramma NOS Langs de Lijn En Omstreken.

Generatiegenoot Hiddink (78) spreekt met lof en respect over ‘Don Leo’, de Rotterdammer wiens roem de landsgrenzen ver oversteeg. Als voetballer slaagde Beenhakker niet, maar als coach veroverde hij de wereld.

Hiddink had de laatste weken regelmatig contact met zijn voormalig ambtgenoot en wist daarom dat diens dood eraan zat te komen. “Hij kwam niet veel meer buiten en vertelde dat zijn energie op was. Het waren intense gesprekken. Hij voelde aan dat het einde naderde.”

Menselijke kant

In die ‘intense’ gesprekken bespraken ze hun carrières, de menselijke kant van het leven en hun gezamenlijke historie. Die geschiedenis gaat ver terug: de twee kenden elkaar al sinds hun tijd bij het CIOS, een opleidingsinstituut voor sportleiders.

Beluister hier het gesprek met Guus Hiddink, die in Langs de Lijn en Omstreken vertelde over Leo Beenhakker:

“Ik ken hem al sinds 1964. We zijn elkaar zowel privé als door ons vak veel tegengekomen”, zegt Hiddink, die Beenhakkers gevoel voor leiderschap prijst. “Bij het CIOS pakte hij zijn leeftijdsgenoten al aan.”

Wie Beenhakker zegt, zegt opvallende woordspelingen. Eén daarvan was de uitspraak ‘verhuisdoos dertien’, waarmee hij doelde op het mislukte WK van 1990. Als bondscoach van een sterk Oranje gebeurden er in aanloop naar het eindtoernooi dingen die het daglicht niet konden verdragen.

De spelersgroep wilde eigenlijk Johan Cruijff als bondscoach en het wereldkampioenschap liep uit op een teleurstelling. Oranje won in Italië geen enkel duel. Wat er precies is gebeurd, heeft Beenhakker altijd voor zich gehouden. Diep verstopt in die denkbeeldige verhuisdoos.

Invloeden van buitenaf

“Dat typeert hem”, aldus Hiddink. “Hij was heel zelfkritisch, maar er zijn een aantal dingen gebeurd waarvan hij dacht die van grote invloed waren geweest op het niet-presteren van Oranje. Die invloeden kwamen van buitenaf.”

Hiddink vervolgt: “Hij had die verhuisdoos open kunnen maken, maar heeft niet naar anderen gewezen. Het siert hem dat hij niemand bij naam en toenaam heeft genoemd.”

Gedurende zijn loopbaan kwam Beenhakker bekend te staan als people manager. “Hij kon heel goed, maar streng omgaan met mensen”, zegt Hiddink. “Maar hij had altijd respect. Als je het moeilijk had, was hij een van de weinigen die belde.”

Beenhakker liet met name bij Real Madrid zien dat hij uitstekend met mensen overweg kon, vertelt Hiddink. “Dat hij goed met mensen om kon gaan, heeft hij bewezen in Spanje. Hij ging prima om met de grote jongens, terwijl hij zelf geen grote achtergrond als voetballer had.”

Ronald Koeman, de huidige bondscoach van Oranje, noemt het overlijden van Beenhakker “een groot verlies voor het Nederlandse voetbal”:

Door Haluk