Middelbare scholen krijgen de mogelijkheid om de Britse hitserie Adolescence, over een 13-jarige jongen die verdacht wordt van moord op een meisje van zijn school, gratis te vertonen aan hun leerlingen. Instituut Beeld en Geluid gaat samen met Netflix, dat de serie uitzendt, bijpassend lesmateriaal ontwikkelen over sociale media en groepsdruk.
Daarmee volgt ons land het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk. De Britse premier Keir Starmer zei onlangs al dat Adolescence wat hem betreft op alle scholen moet worden vertoond. Hierop besloot Netflix UK de serie gratis beschikbaar te stellen.
GroenLinks-PvdA-Kamerlid Kathmann is initiatiefnemer van het plan om ook Nederlandse scholieren vanaf 12 jaar kennis te laten maken met de serie en de thema’s die erin behandeld worden. “Door deze serie in het klaslokaal te bekijken en te bespreken, kunnen we jongeren in een veilige setting weerbaarder maken en voorkomen dat ze worden meegezogen in de ‘manosphere’ en de schadelijke gevolgen daarvan”, zegt ze.
Andrew Tate
Onder die ‘manosphere’ worden websites en blogs gerekend die een bepaalde vorm van mannelijkheid promoten en soms ronduit anti-vrouw zijn. ‘Manfluencers’ als Andrew Tate hebben een grote invloed, waardoor steeds meer jonge Europese mannen vrouwonvriendelijke ideeën opdoen.
In de vierdelige serie wordt de familie Miller gevolgd, van wie het leven totaal op zijn kop komt te staan als zoon Jamie opeens verdacht wordt van een gruwelijke daad. De inspiratie daarvoor zou hij hebben opgedaan op sociale media, waar hij buiten het zicht van zijn ouders radicale ideeën ontwikkelde.
Bekijk hier de trailer van de serie:
Beeld en Geluid ontwikkelt digitaal lesmateriaal bij de serie. Directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer noemt Adolescence “bij uitstek geschikt om het gesprek met jongeren aan te gaan over de rol van media in hun leven. Juist omdat de leefwereld van jongeren soms ver afstaat van die van ouders en docenten, is het belangrijk om dat gesprek te leren voeren.”
‘Kraamkamer voor radicaliserende jongeren’
Adolescence, sinds een maand te zien op Netflix, is volgens Amerikaanse media door ruim 114 miljoen mensen bekeken. Er is een brede maatschappelijke discussie door op gang gekomen.
Afgelopen weekend deed Erik Akerboom, directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) nog een oproep aan ouders om de serie met hun tienerkinderen te bekijken. Hij zei in het tv-programma WNL op Zondag dat de serie goed weergeeft “hoe je in een parallelle wereld terecht kan komen” en noemde het internet “een kraamkamer” voor toekomstige radicaliserende jongeren.
De AIVD-baas zei zich vooral zorgen te maken over jongeren tussen de 12 en 17 jaar. “Adolescence gaat niet over terrorisme, maar wel over hoe je in een wereld gezogen kan worden die heel gevaarlijk is.”